Znate li koja su dva domaća filma jedina bila na listi TOP250 IMDb-a?

0

Najprestižniji portal o filmovima na svetu IMDb poznat je po detaljnim opisima svih filmova, kao i glumaca i ostalih filmskih radnika, ali i često veoma dobrim recenzijama, kao i listama najboljih filmova koje svako od korisnika može da napravi po nekim svojim kriterijumima. Najpoznatija lista stara je koliko i sam portal, a često se uzima i kao krajnji argument u raspravi koji je to najbolji film na svetu svih vremena. Na listi ovih 250 filmova svojevremeno su se našla i dva domaća. Znate li koja?

Scena iz filma "Bekstvo iz Šošenka", filma koji je na prvom mestu čuvene liste već godinama

Scena iz filma „Bekstvo iz Šošenka“, filma koji je na prvom mestu čuvene liste već godinama

Već godinama se na prvih pet mesta nalaze „Bekstvo iz Šošenka“, „Kum“, „Kum 2“, „Mračni vitez“ i „Dvanaest gnevnih ljudi“, a iako promena na samom vrhu liste gotovo i da nema, one se i te kako često dešavaju sa druge strane spiska od 250 najboljih filmova svih vremena. Među klasicima kao što su „Priča o igračkama“, „Kazablanka“, „Građanin Kejn“ ili „Hrabro srce“, našla su se i dva naša filma, pogađate, oba od Emira Kusturice.

Emir Kusturica

Emir Kusturica

Sa periodičnim promenama mesta na listi, najbolje rangirani domaći film je „Crna mačka, beli mačor“ koji je u jednom trenutku „dogurao“ i do 102-og mesta, dok je film urađen tri godine ranije bio 179-i. U pitanju je, naravno, „Podzemlje“. Ova dva filma veoma lako mogu da se vrate na listu večnih, a potrebno je da im date najviše ocene OVDE, odnosno OVDE.

Inače, u trenucima najvećeg uspeha, ova dela su bila ispred kultnih svetskih filmova „Kazino“, „Kineska četvrt“, „Veliki Lebovski“, „Roki“ ili „Ben Hur“.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend