Filmovi&Serije Srbija

Zatvoren jubilarni 10. Festival srpskog filma fantastike

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. Festivalu srpskog filma fantastike – FSFF prikazano je 53 filma u svim kategorijama, koji su se takmičili za „Koskar“ i „Piramida“ nagrade.

"Koskar" i "Piramida" nagrade (FSFF, 2015)(Fotografija: „Koskar“ i „Piramida“ nagrade, 2015, FSFF)

Za nagradu „Koskar“ ukupno se takmičilo 24 filma – osam iz Srbije, sedam iz Hrvatske i Makedonije i devet iz Brazila, Danske, Francuske, Kolumbije, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Španije.

Nagrada „Koskar“ dodeljuje se u sedam kategorija: Najbolji igrani film – po izboru stručnog žirija, Najbolji igrani film – po izboru publike, Film sa najboljom pričom – po izboru stručnog žirija, Igrani film sa najboljim vizuelnim efektima – po izboru stručnog žirija, Specijalna nagrada žirija za pojedinačno dostignuće. Filmovi koje se takmiće za ovu nagradu trebaju da obrađuju neku od tema fantastike (epska, folklorna, naučno-fantastična, urbana…).

"Koskar" nagrada (FSFF, 2015)(Fotografija: „Koskar“ nagrada, FSFF)

Za nagradu „Piramida“, a na zadatu temu – „Urbane legende“, nadmetalo se pet filmova iz Srbije i Hrvatske.

Nagrada „Piramida“ dodeljuje se za kratke filmove – minijature, na temu „Apokalipse“, a koji su snimljeni u zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju. Filmovi koji se takmiče za ovu nagradu su tematski i mogu biti snimljeni bilo kakvom tehnikom, odnosno priloženi u bilo kom formatu i produkcijski uobličeni.

"Piramida" nagrada (FSFF)(Fotografija: „Piramida“ nagrada, FSFF)

Pobednike je odlučio žiri, koji si činili: glumac Nikola Đuričko (Srbija), scenarista i reditelj Predrag Ličina (Hrvatska) i reditelj Hasan Karađadag  (tur. Hasan Karacadağ), a ove godine, za festival se prijavilo 250 inostranih autora sa svih strana sveta, od kojih su najbolji odabrani za takmičarski program FSFF-a.

Van konkurencije prikazano je 16 filmova iz: Estonije, Francuske, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španije, Švajcarske, Turske i sa Filipina.

Pored takmičarskog dela, posetioci ove manifestacije imali su prilike da vide i rezultate novih dostignuća u svetu 3D modelovanja (prilagođene žanru i senzibilitetu FSFF-a). Takođe, deo programa ovog festivala činili su i: tribinski program sa sledećim temama: „Domaći film fantastike danas“, „Urbane legende – fantastični narativi kao filmski potencijal“, „They’re Coming to Get You, Barbra“ (srp. „Dolaze da te odvedu, Barbra“) – o nekim aspektima zombi epidemije; prikazivanje filmova gostiju festivala u njihovu čast; izložbe: kostimi Ljubice Dolašević, skulpture Arpada Slančika, fotografije Aleksandra Zeca, nazivom „Zombie walk by Zec“ (eng. „Zombi šetnja – po Zecu“) i „3D arta“ Vojislava Vukadina; masterklas reditelja Lamberta Bave (ital. Lamberto Bava), na kojem je publika mogla da mu postavlja pitanja.

Ljubica Dolašević i njen kostim(Fotografija: Ljubica Dolašević i njen kostim)

Skulpture Arpada Slančika(Fotografija: Skulpture Arpada Slančika)

Gost FSFF-a, pored Bave i Karađadaga, bio je i majstor filmske maske Serđo Stivaleti (ital. Sergio Stivaletti).

Publika je mogla da vidi i premijere dva domaća filma – „Ozon“, postapokalištična drama koja je nedavno nagrađena na Međunarodnom festivalu naučne fantastike (eng. Sci-Fi Film Festival) u Australiji i „Noćna linija“ (eng. „Night line“), srpsko-korejske koprodukcije.

Zanimljivo je da su svi ljubitelji sedme umetnosti imali priliku da se prijave kao volonteri 10. FSFF-a.

Ovogodišnji Festival srpskog filma fantastike održan je od 24. do 27. novembra 2015. godine u Studentskom kulturnom centru i Muzeju jugoslovenske kinoteke, u Beogradu. Ulaz je bio slobodan.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.