Filmovi&Serije Srbija

Zatvoren 23. Festival evropskog filma „Palić”

Na Paliću u Subotici je svečano zatvoren 23. po redu Festival evropskog filma „Palić”.

Palić(Fotografija: Palić, © „MEDIA Portal”)

Ovaj festival je osnovan 1992. godine. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog Regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografije tada zaraćenih zemalja, izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Palićki festival 2003. postaje Festival evropskog filma „Palić” i iste godine dobija članstvo u Evropskoj koordinaciji filmskih festivala. Danas je jedan od najznačajnijih festivala u regionu i jedan od retkih u svetu sa 100 odsto evropskim sadržajem.

Misija organizatora ovog festivala je da uz pomoć umetnosti, kroz odmeravanje odnosa stvarnog i mogućeg, doprinesu reafirmaciji humanijeg sveta.

Film Festival(Fotografija: Film Festival, © „Pinterest”)

Nagrada „Zlatni toranj (za najbolji film) pripala je nemačkom filmskom ostvarenju „Toni Erdman, nagradu „Palićki toranj (za najbolju režiju) dobio je rumunski reditelj Kristijan Munđu za film „Matura”, dok je „Gorki list (nagrada publike za najbolji film) dodeljen mađarskoj kriminalističkoj komediji Ubica čistog srca.

Pogledajte trejlere nagrađenih filmova:

Jedna od najznačajnijih nagrada Palićkog filmskog festivala je Nagrada „Aleksandar Lifka”. Ovogodišnji laureati su srpski reditelj Slobodan Šijan i austrijski reditelj Ulrih Zajdl. Spisak dosadašnjih dobitnika ove eminentne nagrade možete da pogledate na sledećem linku.

Pored ovih, uručene su i dve Specijalne nagrade žirijasrpskom filmu „Dnevnik mašinovođe” i poljskošvedskom filmu „Ljubav je gorka”.

Pogledajte trejlere nagrađenih filmova:

Glavni (takmičarski), prateći i dnevni program 23. Festivala evropskog filma „Palić”, koji je trajao od 16. do 22. jula, možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.