Filmovi&Serije

Zanimljivosti o filmu Star Wars – Buđenje Sile

Bilo je više starih prijatelja u filmu Star Wars: The Force Awakens nego što smo možda shvatili. Oni koji su videli film ovog vikenda (i oni koji nisu želeli da se stane ovde) znaju da na pola puta kroz film Dejzi Ridlijev usamljeni sakupljač Rey ima viziju, san kao flešbek sekvence nakon što je otkrio davno izgubljenu sablju Luka Skywalkera u podrumu dvorca Maz Kanata.

Onog trenutka kada je Rej dodirne, ona dobija impresionistički talas slika i zvukova, koji opisuju maskiranog Luka Skajvokera u žalosti, dosezanju za podrškom (ili udubnosti) R2-DC pored vatre. Ona vidi tela razbacanih u oluji na nogama Kajlo Ren i maskiranih i pretećih Vitezova Ren. Ona sebe vidi kao mladu devojku, koja je ostavljena u rukama krupnog dilera Unkara Pluta u pustinji sveta Jaku.

I u okviru toga, čućemo najmanje dva poznata glasa: Obi-Wan Kenobija i Jode. U subotu uveče, intervjuisan je režiser J.J. Abrams i njegovi koscenaristi Lorens Kazdan i Majkl Arndt  nakon ekranizacije Američkog Udruženja Pisaca, a oni su otkrili kako i zašto je ta scena prikazana na taj način. Abrams je takođe potvrdio da su neke ikone glume reprizirale svoje uloge: Evan MekGregor, Fren Oz… kao i da je pametno editovanje dovelo pokojnog Aleka Ginisa, koji je umro 2000. godine u 86.

‘‘Ideja glasova je bila nešto što smo želeli da publika oseti – ali ne i da nužno bude predstavljeno ispred vas – ideja koja poznate glasove sile spaja sa njom. Barem onoliko koliko su oni mogli’’. – rekao je Abrams.

Dakle, za one koji su videli film i reagovali isto u trenutku kada je izgovoreno: ‘‘Šta smo čuli?’’.
‘‘Čuješ malo Jodu.’’ Zatim čujete Luka kako viče ‘‘Neee!’’ od tog trenutka u Carstvu. I zatim se čuje Obi-Wan, koji na kraju kaže ‘‘Rej…ovo su ti prvi koraci’’. – rekao je Abrams.

‘‘Evo kul dela. Pitali smo Evana MekGregora da dođe i uradi scenu. On je bio fenomenalan i mi smo bili veoma zahvalni. Bio je neverovatno sladak i zgodan, i sve te stvari. Onda je otišao na motoru. Bukvalno najbolji glas preko glumca ikada.’’

joda

Dok su radili na uređivanju Dream sekvence, Brajan Burk, dugogodišnji Loš Robot saradnik i jedan od producenata filma, iznenadio je Abramsa jednog dana sa poklonom, koji je bio jedna reč: Obi-Wan Kenovijev glas je izgovorio ‘‘Rej…’’

‘‘Rekao sam: ‘‘To je super, da li je to stvar od Evana MekGregora?’’, prisetio se Abrams.
‘‘Ne, uzeli smo deo teksta koji je napisan u scenariju Aleka Ginisa govoreći ‘‘Uplašen’’.

Ne samo to, nego je vesela pesma u njegovom glasu iz te skraćene reči delovala na to da se savršeno uklopi u ono što je Abrams imao na umu. ‘‘Oni iseku, i čujete performans – On je to rekao na način na koji bi molio Aleka Ginisa da izgovori. To je tako ludo savršeno’’ – rekao je Abrams. ‘‘Dakle, kada čujete Obi-Wana kako priča sa Rej, i Alek Ginis i Evan MekGregor rade taj glas.

Frenk Oz veteran iz Muppetsa, koji je glumio Jodu i dao mu glas i ranijim filmovima je takođe doprineo dijalogu za Buđenje sile, iako Abrams kaže da je završio sa korišćenjem postojećih elemenata glasa male zelene Jedi master ekipe.

‘‘Bio je neverovatno velikodušan i došao na Bad Robot, gde smo imali proctor za snimanje, a on je radio Jodu, izgovaravši niz delova teksta koje smo dali za njega.’’ – kaže Abrams.
‘‘Celo ovo iskustvo bili su nečuveni trenuci jedan za drugim. Samo posmatranje Frenk Oza, razgovarate sa njim  i njegov glas je veoma dubok. Ja ne znam zašto bih mislio da je zvučalo kao Mis Pigi!’’
Ali Oz je bio više nego spreman da se vrati u zbrkanu sintaksu Jode ‘‘Bio je veoma velikodušan kada je rekao: Šta god čini film boljim, drago mi je da pomognem.’’- rekao je Abrams.
To znači, možda ćemo moći da dobijemo više duha lika u filmovima koji dolaze. Scenarista i reditelj Rajan Džonson počinje sa snimanjem Epizode 8 sledećeg meseca.
Što se tiče sna Rej, ne žele da otkrivaju… Abrams i Kazdan su rekli da su znali mora da predlože njenu pozadinsku priču, ali svi su osetili da je Buđenje sile pogrešno mesto da bi se zaronilo duboko u prošlost Rej.

‘‘Nadamo se da će Rajan Džonson to shvatiti.’’ – našalio se Kazdan ‘‘Zaista smo bili sujetni!’’

Naravno, znaju ko je Rej, odakle dolazi i zašto je napuštena. Ali, Abrams kaže da je ovo deo nove triologije koji će biti širi od tih otkrića. ‘‘Svako ko je video ove filmove razmišlja o ‘Ja sam tvoj otac…’ i ‘Postoji još jedan…’, rekao je reditelj. Ali nijedna od tih stvari nisu u (1977) Star Wars. Tada nisu rekli da je Dart Vejderov sin Luk. Nije rečeno da je Leia zapravo Lukova sestra. Niste razumeli šta su ove reference bile: Empire, mračna vremena, Clone Wars. O tim stvarima se raspravljalo da ne budu objašnjene. Džordž (Lukas) vas je upustio u priču i s poštovanjem zaključio sve što je potrebno razumeti, sve ono što treba da znate.’’

Buđenje Sile je potvrdilo rodbinske odnose sa Kajlo Renom, ali Abrams je osetio da je to dovoljno. ‘‘Može ovaj film biti stavljen na čekanje, ‘‘I Rej je ovo… I Fin je ono…A ovo je odakle je Poe’ Ovo su prve episode. Postoji priča koja treba biti ispričana. I biće.’’ – zaključio je Abrams.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Mogli ste malo vise da se potrudite oko prevoda. Ovo izgleda kao najgori Google Translate.