Filmovi&Serije Srbija

„Uoči Božića“

Pravoslavni hrišćani večeras prolavljaju veče uoči najsrećnijeg praznika – Rođenja Isusa Hrista, tj. Božića. Proslava Badnje večeri, odnosno Božića ima dugu tradiciju, te puno običaja. Najvažnije je da se provede u miru sa svojom porodicom.

Ovim povodom snimljen je i novi srpski televizijski film, simboličnog naziva – Uoči Božića“.

TV film "Uoči Božića" (2016)(Fotografija: TV film „Uoči Božića“, 2016)

Ovo je porodična božićna priča, sa neočekivanim obrtima i specifičnom atmosferom, ozbiljnog sadržaja u humorističkom ruhu, tako da navodi, koliko na smeh, toliko i na prazničnu ganutost.

TV film „Uoči Božića“ nastavlja srećno uspostavljenu tradiciju Dramskog programa Radio-televizije Srbije (RTS), da u vreme najveselijeg hrišćanskog praznika daruje gledaoce zabavnim i kvalitetnim igranim programom koji pripada žanru „božićne drame“. Pogledajte sledeće video snimke i podsetite se TV filmova ovog žanra.

TV film „Položajnik“ (premijerno prikazan 2005):

TV film „Na Badnji dan“ (premijerno prikazan 2005):

TV film „Božićna pečenica“ (premijerno prikazan 2007):

https://www.youtube.com/watch?v=tvkXpmtUuy0

I ovog puta podsticaj je pronađen u delima naših klasika, pa je tekst kompilacija dveju kratkih priča Branislava Nušića – „Gospođa Milhbrot“ i „Opštinsko dete“. Humorni motivi Ben Akibinih „crtica“ dali su mogućnost da se ispriča jedna „nova“ priča u melodramskom ruhu.

U satirične i humorne nušićevske elemente upletena je priča sa humanim obrtom i srećnim krajem u kojoj jedno nahoče pronalazi porodicu, a u kuću sredovečnog para bez dece, upravo na Badnji dan, neočekivano, uđe najveća radost poznog roditeljstva…

humanom porukom koju donosi

Uloge: Anita Mančić, Dragan Mićanović, Gorica Popović, Nikola Vujović, Branka Šelić, Svetislav Bule Goncić, Jovana Gavrilović, Ivan Mihailović, Ivan Đorđević, Vladimir Tešović i drugi…

Scenarista: Mirjana Lazić

Režiser: Miško Milojević

Premijera ovog TV filma je večeras u 20 časova i 15 minuta na Prvom programu RTS-a.


Božić

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara (tj. 25. decembra po starom kalendaru).

I dok moderni istoričari smatraju da bi godina rođenja Isusa Hrista mogla biti u opsegu od 7. do 2. godine p. n. e, tačan datum njegovog mogućeg rođenja je nepoznat. Isusovo rođenje je pomenuto u dva od četiri kanonska jevanđelja. Do sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić obeležava 25. decembra, a taj datum je kasnije usvojen na Istoku,[3][4]. Datum Božića je možda odabran da odgovara tačno 9 meseci od datuma za koji su rani hrišćani verovali da je Isus začet,[5] ili sa nekim od drevnih politeističkih festivala koji su se dešavali oko kratkodnevice.


Bogorodica

Marija ili Merjem (judeo-aramejski: מרים, Mirjam u značenju gorka ili sjajna, izvanredna) iz Nazareta, u Galileji, po hrišćanskom verovanju majka je Isusa Hrista. Pretpostavlja se da je rođena 21. septembra 20. godine pre nove ere, od roditelja Joakima i Ane. U vreme Isusovog začeća bila je devica, udata za Josifa iz kuće Davidove. Prema hrišćanskom predanju, dete je bilo začeto posredstvom Svetog Duha i Marija je ostala devica i nakon porođaja.

Oko ovog predanja je bilo neslaganja u povesti crkve, a kada je ustanovljena dogma o bezgeršnom začeću i devičanstvu Marije, onda je počela priča oko njene bogorodičnosti.

Bogorodica (grč. Θεοτόκος Teotokos) je jedan od naziva koji joj se pridaje u hrišćanstvu.


Badnji dan

Badnji dan se proslavlja 24. decembra[a] (odnosno 6. januara po gregorijanskom kalendaru za crkve i vernike koji prate julijanski kalendar), dan uoči Božića, i deo je božićnih običaja. Naziv Badnji dan je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali.

Badnji dan i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

Na Badnji dan u kuću se unosi badnjak da bi tekuća godina bila puna zdravlja i berićeta.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta. Dan koji mu prethodi je Tucindan.


Tucindan

Tucindan je narodni praznik koji pada 5. januara, dva dana pred Božić, odnosno dan pred Badnji dan. Toga dana se kolje i redi pečenica za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Pogledajte trejler ovog TV filma:

Pogledajte uvodnu špicu ovog TV filma:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.