Filmovi&Serije Srbija

U Leskovcu svečano otvoren 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE”

Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” u Leskovcu počelo je večeras, u sredu 18. septembra 2019, ceremonijom svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu. Publici su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) Sonja Conić, direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Gordan Matić i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Nakon njih su govorili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i glumci Bogdan Diklić i Miloš Biković.

„Gledali smo kako LIFFE raste i postaje jedan od najprestižnijih festivala u regionu, i zaista je zadovoljstvo što smo mi organizatori ovako velike manifestacije. LIFFE je sprega zajedničkog rada i entuzijazma svih nas na čelu sa Darkom Bajićem, koji stvaramo u našem malom gradu ovako veliku stvar”, izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) Sonja Conić.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije (FCS), istakao je kako mu je veliko zadovoljstvo što vidi punu salu u Narodnom pozorištu u Leskovcu i zahvalio se svim gostima koji su odvojili vreme i energiju da dođu na ovu manifestaciju.

„Obično kažu da su filmovi više od života, i oni to jesu. Za LIFFE su vam potrebne emocije, a filmovi su, pre svega, emocije”, zaključio je Matić.

Darko Bajić se, pre svega, zahvalio celom timu Leskovačkog kulturnog centra (LKC), koji organizuje festival. Proslavljeni reditelj je pozvao publiku da ostavi svoj sud po završetku manifestacije:

„Vaš aplauz će govoriti koliko je ovaj festival uspešan, a ja ću, kad vidim pune sale, aplaudirati vama. Zahvaljujem se Leskovcu što me uvek tako lepo dočeka i što zna na pravi način da dočeka ljude koji dolaze iz čitavog regiona”.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, izrazio je duboku zahvalnost prisutnima što su deo izuzetne manifestacije, zahvaljujući kojoj Leskovac zasluženo zauzima važno mesto na kulturno-umetničkoj mapi regiona:

„Negujući ljubav prema filmskom stvaralaštvu, negujemo i dobre susedske odnose. Tako ćemo i ove godine, zahvaljujući LIFFE-u, zbrisati granice na prostoru eks-Jugoslavije. Nadam se da će ovogodišnji LIFFE biti prizor i prozor svim prijateljima Leskovca u razumevanju naše bogate istorije, kulture i tradicije”.

Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat Nagrade „Živojin Žika Pavlović”, koja mu je dodeljena za afirmaciju regionalne kinematografije u svetu, zahvalio se za priznanje koje za njega predstavlja veliku čast:

„Hvala umetničkom savetu, hvala ovom festivalu, hvala svim onim ljudima koji su mi omogućili da, nakon 44 godine koliko radim ovaj posao, sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje Živojin Žika Pavlović. Kako u njihovo, tako pomalo i u moje ime”.

Miloš Biković je prilikom otvaranja festivala istakao da su mu dolazak i postojanje ovog festivala jedan od razloga zbog kog mu je Leskovac značajan:

„Pored dva razloga zbog kojih volim da dođem ovde, sada imam i treći, a to je ovaj festival. Drago mi je da sam deo ovoga. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj festival desi i živi! Kada je sala ovako puna, to je znak da kultura živi i da smo napravili još jednu pobedu. Ovim proglašavam 12. LIFFE otvorenim”.

Nakon ceremonije, u sklopu Takmičarskog programa je počela projekcija rusko-srpskog filma „Balkanska međa”, reditelja Andreja Volgina, u kojem glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović i Gojko Mitić, odnosno ruski: Anton Pampušnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov i Sergej Garmaš.

Pre ceremonije svečanog otvaranja, Miloš Biković je bio gost tribinskog programa „U krupnom planu” u Bioskopu LKC-a, gde je sa publikom razgovarao o svojoj profesionalnoj karijeri.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” biće održano od 18. do 22. septembra 2019. na više lokacija u Leskovcu. U četvrtak, 19. septembra, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Poslednji Srbin u Hrvatskoj” (Bioskop LKC-a, 19 časova i 30 minuta), „Glumim, jesam” (Narodno pozorište, 19 časova), „Sam samcat” (Bioskop LKC-a, 21 čas i 30 minuta) i „Kralj Petar Prvi” (Narodno pozorište, 21 čas), koji je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu „Oskar”. U programu „Studentski film”, od 23 časa i 30 minuta u Bioskopu LKC-a će biti prikazani studentski filmovi iz BiH i Slovenije.

U pratećem programu u Leskovačkom kulturnom centru (LKC), biće održana promocija monografije „Nebojša Glogovac” autorke Tatjane Nježić, otvaranje istoimene izložbe Maje Medić, te predstavljanje filma „Južni Vetar 2” i četvrte sezone TV serije „Ubice moga oca”. U Bioskopu LKC-a će se, u sklopu programa „U krupnom planu”, publici predstaviti popularni hrvatski glumac Goran Bogdan.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.