Filmovi&Serije Srbija

TV premijera filma „Za kralja i otadžbinu“

Svi imamo pretke (čukundede, pradede…) koji su učestvovali u Prvom ili Drugom srpskom ustanku, Prvom ili Drugom svetskom ratu, odnosno u raznim bitkama. Neki od nas imali su priliku da čuju njihova iskustva, tj. priče o onome šta su doživeli za vreme rata. Mnoga njihova svedočenja su ključna za srpsku istoriju, jer su nam pojasnila dosta toga. Koliko je smatrana vrednom njihova zasluga!? To što su se borili za svoju domovinu, za svoje potomke, za budućnost? Da li je dovoljno samo ordenovanje!?

Na Prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS) večeras će u 21 čas i 20 minuta premijerno biti prikazan novi srpski igrani film „Za kralja i otadžbinu“, koji okuplja veliki broj najznačajnih srpskih dramskih umetnika.

Igrani film "Za kralja i otadžbinu" (2015)(Fotografija: Igrani film „Za kralja i otadžbinu“, 2015)

U ovom filmu pratimo povratak iz emigracije bivšeg kaplara jugoslovenske vojske, Milisava Janjića, u otadžbinu, ji se od 1941. do 1944. borio protiv nemačkog okupatora, kao pripadnik Ravnogorskog pokreta i posilni pukovnika Draže Mihailovića. je jedan savremeni, koji tretira emotivni povratak iz SAD, obilazak Srbije, Šumadije, Tare, rodnih Zaovina i Ravne Gore, dok je drugi istorijska remininscencija na vreme i događaje iz 1941. godine, na okupaciju od strane Hitlerove Nemačke, na gubitak slobode i pojavu oslobodilačkih pokreta u Srbiji.

Za potrebe ove dramske priče korišćeni su materijali iz televizijske serije „Ravna gora“, ali je po svom rediteljskom, montažnom i produkcijskom postupku potpuno novo, autentično i samosvojno autorsko delo, sa snažnom humanom i patriotskom porukom. To je apoteoza patriotizmu, slobodi, odanosti i ljubavi prema sopstvenoj zemlji.

Sa snimanja igranog filma "Za kralja i otadžbinu" – Ivan Zacero, Marko Nikolić i Radoš Bajić (Ravna Gora, 2015)(Fotografija: Sa snimanja igranog filma „Za kralja i otadžbinu“ – Ivan Zacero, Marko Nikolić i Radoš Bajić, Ravna gora, 2015)

Uloge: Aleksandar Đurica, Branislav „Bane“ Tomašević, Igor Đorđević, Irfan Mensur, Ivana Adžić, Ivan Vučković, Jelena Mila, Lazar Ristovski, Ljiljana Stjepanović, Maša Lazarević, Milan Čučiolović, Milorad Mandić-„Manda“, Miloš Đorđević, Miloš Timotijević, Nebojša Glogovac, Nedeljko Bajić, Nenad JezdićOlga Odanović, Petre Arsovski, Slobodan „Boda“ Ninković, Stojan Đorđević

Režiser: Radoš Bajić.

Scenarista: Radoš Bajić.

Scenograf: Dragan Mićanović.

Žanr: Drama.

Pogledajte trejer:

Film „Za kralja i otadžbinu“ premijerno je prikazan 23. marta 2015. godine, a sa velikim uspehom prikazan je na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu (u Čikagu, Sidneju, Vašingtonu).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.