Filmovi&Serije

„The Venture Bros.”: 15 godina postojanja intelektualne animirane satire

Sada već davne 2003. godine, na samom početku novog milenijuma i nove ekspanzije u vidu „zrelih” animiranih serija za odrasle, skoro neprimetno je emitovana pilot epizoda nove animirane TV serije „The Venture Bros.”.

Nakon dvadeset godina domininacije na TV ekranima, kao najduže emitovana crtana serija koja prevazilazi decu kao ciljanu grupu, „The Simpsons” su krajem 1990-ih godina polako dobijali konkurenciju. Tada su mnoge televizijske serije, poput „Futurama”, „Family Guy” i „Harvey Birdman ‒ Attorney at Law”, nastavile ono što su „Simpsonovi” započeli ‒ podizanje nivoa animirane satire korišćenjem klasične i aktuelne pop kulture, a sa ciljem stvaranja unikatnog imaginarnog sveta.

Tako su dvojica autora animiranih filmova i serija, Christopher McCulloch i Doc Hammer, stvorili jedinstven scenario za seriju čija je ideja vodilja predstavljala parodiju na nekadašnju poznatu crtanu seriju „Johnny Quest” čuvenog studija „Hannah-Barbera”.

Iako je pilot epizoda bila odbijena od strane „Comedy Central”, našla je utočište u noćnom terminu „Cartoon Network-a”, TV kanala koji je nosio naziv „Adult Swim” i koji je bio orijentisan na starije ljubitelje animiranog žanra.

Od samog početka, „The Venture Bros.” su ostvarili ono što je nekim serijama trebalo nekoliko godina, a to su živopisni likovi sa autentičnim karakterima i osobinama.

Kao glavni protagonisti serije pojavljuju se: Dr. Thaddeus „Rusty” Venture, naučnik i bezuspešni naslednik svog slavnog oca Jonas-a, njegovi sinovi blizanci Hank i Dean Venture, koji su, na neki način, parodija na likove „The Hardy Boys” i njihov neustrašivi telohranitelj Brock Samson, specijalni tajni agent i veliki fan benda „Led Zeppelin”. Kao i svaki sličan kliše, i ovaj scenario je morao da sadrži „loše momke”, to jest arhi-neprijatelja Dr. Venture-u. U toj ulozi su se našli ostrašćeni kriminalac „The Monarch” (omiljeni lik dugogodišnjih fanova serije), opčinjen leptirima, i njegove predivne devojke, partnerke, žene i saradnice Dr. Girlfriend ‒ predivne dame nalik pokojnoj Jacqueline Kennedy, dubokog muškog glasa kao njenog zaštitnog znaka.

Premda je 7. oktobra ove godine emitovana finalna epizoda tek sedme sezone po redu, „The Venture Bros.” je jedna od retkih TV serija koja drži i dalje do koncepta da je važniji kvalitet od kvantieta. S druge strane, tvorci su malobrojnim epizodama uspeli da stvore i „ožive” više od stotinu likova! Većina njih se pojavljivala u sporednoj ulozi, ali je svaki ostavljao snažan prvi utisak, pa su vremenom postajali bitni.

Može se reći da je glavna draž ovog animiranog sitkoma veoma intelektualan i kreativni humor, sa istančanim osećajem za specifične šokantne detalje i reference poznatih ličnosti iz pop kulture u poslednjih pola veka. Takođe, brojnost likova i njihova sveobuhvatna interakcija kroz dosadašnje epizode ostavlja snažan misteriozni utisak na gleadoce, koji se, iako moraju da čekaju na novu sezonu nekoliko godina, nadaju budućim zapletima.

Autor: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: Animirana TV serija „The Venture Bros.”; © Warner Bros)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.