Filmovi&Serije Srbija

Svetska TV premijera filma „Dara iz Jasenovca” na „RTS 1”

Nakon uspešnog prikazivanja u Americi i trke za nagradu „Oskar” u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, večeras će, 20. februara 2021, od 20 časova na „RTS 1” premijerno biti prikazan iščekivani srpski film „Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga „Gage” Antonijevića.

Radnja ove istorijske drame, koja je u svetu pokrenula razne kontroverze i lavinu komentara – od pozitivnih do negativnih, govori o stravičnim zločinima u toku Drugog svetskog rata, to jest stradanjima srpskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti „Jasenovac” u doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Posle hrvatsko-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara Ilić sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti od logora „Jasenovac” do logora „Stara Gradiška” učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku Nadu i starijeg brata Jova ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata Buda.

Mnoga deca iz logora „Stara Gradiška” odvožena su u domove širom NDH ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece i ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca, a ono što su preživeli ne sme nikada da bude zaboravljeno.

Svi događaji u ovom filmu, koji je prvi srpski igrani film koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon zatvaranja istog, pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

Uloge tumače: Aneta Tomašević, Anja Stanić, Biljana Čekić, Bojan Žirović, Bogdan Bogdanović, Goran Jokić, Igor Đorđević, Ivan Zekić, Marko Janketić, Marko Pavlovski, Marko Pipić, Marta Ćeranić, Nataša Balog, Nataša Drakulić, Nataša Ninković, Nikolina Jelisavac, Radoslav „Rale” Milenković, Sandra Ljubojević, Sanja Moravčić, Stefan Vukić, Tatjana Kecman, Vuk Kostić, Željko Erkić

Režiser: Predrag „Gaga” Antonijević.

Scenaristkinja: Nataša Drakulić.

Producenti: Majkl Berenbaum, Maksa Ćatović, Miša Reljić, Petar Vukašinović, Predrag „Gaga” Antonijević.

Kompozitori: Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Distributeri: „MegaCom Film” (Srbija), „101 Studios” (SAD) i „Universal Pictures” (svet).

Vreme trajanja: dva sata i deset minuta.

Žanr: drama, istorijski, ratni.

Prvi deo filma „Dara iz Jasenovca” sniman je kod sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u logor „Jasenovac”, dok je drugi deo sniman na lokalitetima Bele Crkve. Snimanje su finansijski podržali Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije (FCS), kao i druge institucije. 

Film „Dara iz Jasenovca” je premijerno prikazan 25. novembra 2020. u Gračanici, dok je projekcija u SAD počela 5. februara ove godine. Beogradska premijera, uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april 2021 – kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora „Jasenovac”. Večerašnje emitovanje nema mogućnost vraćanja unazad.

Pogledajte trejler:

(Naslovna fotografija: © Vikipedija RS)

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.