Filmovi&Serije Srbija

Sedam srpskih filmova na programu 12. „LIFFE” festivala

Na dvanaestom izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE”, koji će biti održan u Leskovcu od 18. do 22. septembra 2019, na programu će se naći sedam srpskih filmova. Van konkurencije će biti prikazani akcioni hit u rusko-srpskoj koprodukciji „Balkanska međa”, kao i film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život”. Za nagrade za najbolju režiju takmičiće se pet domaćih ostvarenja: Pijavice Dragana Marinkovića, „Kralj Petar Prvi Petra Ristovskog, „Ajvar Ane Marije Rozi, „Šavovi Miroslava Terzića i „Delirijum tremens Gorana Markovića.

„Balkanska međa“, koja će biti prikazana na otvaranju festivala, u sredu 18. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu, akciona je drama inspirisana stvarnim događajem. Film prikazuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja iz Moskve dobija naređenje da, pre NATO trupa, zauzme aerodrom „Slatina” u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje. Reditelj je Andrej Volgin, a uz rusku ekipu glumaca koju predvodi Antonij Pampušnjij, glume i Miloš Biković, Milena Radulović, Aleksandar Srećković Kubura, i drugi.

Deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vratio dokumentarnom filmu da ovekoveči još jednu legendarnu figuru – bivšeg urugvajskog predsednika Hosea „Pepea“ Muhiku u filmu „Pepe, jedan uzvišeni život”. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Ovo dokumentarno ostvarenje na repertoaru će se naći poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 22. septembra u 19 časova i 30 minuta, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

Film „Pijavice“ nastao je na osnovu istoimenog književnog dela Davida Albaharija i premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, dok će na LIFFE-u biti na programu u petak 20. septembra u 21 čas i 30 minuta, u Bioskopu LKC. Radnja prati pisca Petra Mirića, koji u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji zastupa stavove koji ga vode u konflikte sa vodećim političkim režimom. Bliski susret sa Državnom službom za bezbednost pretvara mu život u paranoju i potragu za istinom. Uloge u filmu tumače Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić i Petar Božović.

„Kralj Petar Prvi”, istorijski spektakl i rediteljski prvenac Petra Ristovskog, festivalska publika će moći da vidi u četvrtak, 19. septembra u 21 čas, u Narodnom pozorištu. Ovaj film je nastao po romanu „Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića, a prati povlačenje srpske vojske ka Krfu, posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari. Kralj Petar Prvi upoznaje upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. U glavnoj ulozi je Lazar Ristovski, Makrenu tumači Danica Ristovski, dok su u ostalim ulogama mladi Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Radovan Vujović, Svetozar Cvetković, i drugi.

„Ajvar”, debitantski dugometražni film rediteljke Ana Marije Rozi, na programu je u petak, 20. septembra u 19 časova, u Narodnom pozorištu. Radnja prati Vidu i Baneta, bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima, no ovoga puta se taj zid ćutanja ruši. U glavnim ulogama su Sergej Trifunović i Nataša Ninković.

Film „Šavovi” će biti prikazan u subotu, 21. septembra u 21 čas u Narodnom pozorištu. Ova priča, sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom“. U glavnoj ulozi je Snežana Bogdanović, dok ostatak glumačkog ansambla čine Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić, dok je reditelj Miroslav Terzić.

Delirijum tremens” je novi film čuvenog reditelja i scenariste Gorana Markovića, koji će na „LIFFE-u” biti na repertoaru u nedelju, 22. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu. Film snimljen je nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave “Delirium tremens” u kojoj je glavnu ulogu tumačio bard srpske glume Predrag Ejdus. Nakon njegove smrti, glavna uloga je dodeljena Tihomiru Staniću. Marković je snimio priču o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz, družeći se pritom sa bolesnicima iz sobe. Uz Stanića, u glavnim ulogama su Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, i drugi.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog „LIFFE” festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE” pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

(Fotografije: © „LIFFE”, LKC)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.