Filmovi&Serije Srbija

„Ravno Selo Film Festival” najavio program trećeg izdanja

„Ravno Selo Film Festival” biće održan po treći put od 21. do 23. juna 2019. u Ravnom Selu. Petar Ristovski, direktor festivala, i Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala, na današnjoj konferenciji su najavili program ovogodišnjeg debitantskog festivala.

Petar Ristovski, direktor festivala izrazio je zadovoljstvo što je festival ostao veran konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima I debitantskim ostvarenjima reditelja:

„Dok Dom kulture ne bude izgrađen festival će trajati tri dana, ove godine od 21. do 23. juna na poznatom mestu održavanja – sportskom terenu odmah iza izgorele zgrade. Očekujemo veliku posećenost, kao I prethodnih godina. Kako je glavna inicijativa celog festivala upravo izgradnja i obnova Doma kulture, želeo bih da vas obavestim da je arhitektonski projekat I plan urađen I čekamo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo je dobiti do početka festivala, pa će onda Lazar moći da vam to I najavi na festivalu. Naš plan je da Dom bude kompletno završen za peto izdanje festivala, a to je za dve godine. Tada ćemo moći da proširimo program i dane trajanja, a imamo I planu da pokrenemo i letnju filmsku školu”.

Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala najavio je program festivala:

„Gost selektor festivala Ivan Karl je ove godine napravio zanimljivu selekciju uz težak zadatak da predloži dobar program sa debitantskim filmovima. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo najaviti otvaranje festivala debitantskim filmom Petra Ristovskog ’Kralj Petar Prvi’, koji će biti prikazan van takmičarskog programa, dok će ekipa filma pozdraviti publiku tom prilikom. Druga dva dana festivala imaćemo priliku da vidimo četiri filma: 22. juna je na programu italijanski film ’Čovek koji je kupio mesec’, reditelja Paola Zuke. Ovo je najgledaniji domaći italijanski film u poslednjih pet godina, komedija koju verujemo da će se dopasti svima. Drugi film koji će biti prikazan te večeri je crnogorski film Andra Martinovića ’Između dana i noći’, film kojem predviđamo bogat festivalski život. Treće večeri festivala će biti prikazani filmovi ’Taksi bluz’ Miroslava Stamatova i ’Poslednji Srbin u Hrvatskoj’ Predraga Ličine, obe komedije da uz osmeh zatvorimo festival”.

Svake godine otvaranje poseti više od 2.000 ljudi i tradicionalno će ekipe filmova biti tu da pozdrave publiku. Kao i prethodnih godina festival otvara koncert filmske muzike, dok će ove godine novosadski filharmoničari, predvođeni maestrom Romanom Bugarom, pratiti Dušicu Novakoviću, glumicu Pozorišta na Terazijama, Mirnu Raduloviću, Kseniju Mijatović, Anu Stanić i Luku Maraša (Pinkova zvezda, rodom iz Ravnog Sela).

Ovogodišnje lice festivala je flumac Milan Marić. Program otvaranja i zatvaranja vodiće Lora Đurović i Milan Kolak. A otvaranje će režirati Đorđe Makarević. U programu zatvaranja i proglašenja pobednika učestvovaće glumci Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mirjana Matić.

I ove godine, pored glavnog debitanskog programa, festival ima mnogo pratećih programa:

  • Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović – učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala;
  • izložba kostima i radionica našeg čuvenog kostimografa Borisa Čakširana;
  • glumačka radionica Marijane Janković (čiji je debitanski kratki igrani film „Maja” pobedio na „TRIBECA” festivalu), kojoj će pristustvovati studenti Fakulteta dramskih umetnosti sa Cetinja Univerziteta Crne Gore i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, koji su i domaćini.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj („Pijavice”, „The House that Jack built Larsa von Trira”), dok su ostali članovi Darko Bajić, reditelj, i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent.

Žiri publike je Maja Maraš, predsednica Aktiva žena Ravnog Sela, Veselin Crnovčić, sveštenik Ravnog Sela i Maja Milinić, direktorka osnovne škole „Branko Radičević” u Ravnom Selu.

Posebno iznenađenje zatvaranja biće poklon kompanije „Carnex” – vo, koji će od subote krenuti da se vrti na ražnju kako bi bio poslužen u nedelju uveče.

Kao i svake predhodne, i ove godine festival će biti održan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije I Grada Vrbasa.

(Fotografije: © FAME Solutions)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.