Filmovi&Serije Srbija

Projekcija filma „Vojnička naselja u Vojvodini“

Dokumentarni film „Vojnička naselja u Vojvodini“ bavi se Vojnom granicom, pre svega delom koji je prolazio kroz Vojvodinu, od njenog nastanka 1458. pa do njenog, tzv. razvojačenja 1867. Srbi su činili i do 50% vojnog sastava Austrougarske monarhije. U zamenu za vojnu službu dobijali su manji deo zemlje u trajno vlasništvo a veći na obrađivanje i mogli su je zadržati dok god su imali muško potomstvo koje je vršilo vojnu službu. Takođe, bili su izuzeti iz jurisdikcije civilnih vlasti, imali su poreske olakšice i što je najvažnije, mogućnost obrazovanja i napredovanja u vojnoj službi, te verski imunitet koji ih je štitio od prozelitske politike, sprovođene pre svega od strane Ugarske. Dakle, bili su zemljoradnici u miru i vojnici u ratu. Srbi u Habsburškoj monarhiji nisu samo čuvali granicu od upada iz Otomanske imperije već su se borili i u čitavom nizu ratova koje je Monarhija vodila u Evropi, od ratova za Špansko i Bavarsko nasleđe pa sve do ratova vođenih protiv Napoleonove Francuske.

01.Still001
Projekcija filma „Vojnicka naselja u Vojvodini“ Aleksandra Karisika, Cetvrtak, 15.oktobar 2015. u 19h

Film se bavi manje poznatim ali izuzetno značajnim poglavljem srpske istorije. Autor je želeo da osvetli svakodnevni život, običaje, način nastanka naselja i uticaj tog perioda na Vojvodinu kakva je danas te se više fokusirao na „civilni“ aspekt života u Vojnoj granici nego na vojnički, mada je taj segment u obradi ove tematike neizostavan.

Aleksandar Karišik je (1966) je završio dizajn grafike u školi za dizajn i studirao je Srpskohrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Filmom i televizijom se bavi od 1990. godine. Kao reditelj, scenarista i producent učestvovao je u produkciji preko 150 TV reklamnih i muzičkih spotova, dvadeset industrijskih, edukativnih i P.R. filmova, te nekoliko kratkih igranih filmova među kojima se izdvajaju “ The Name of The Game “ nagrađen Zlatnom plaketom grada Beograda u kategoriji najboljeg mini filma, na Martovskom festivalu kratkog, animiranog i dokumentarnog filma, i „Srpska milenijumska buba“. TV reklama “ Miss Twissty “ uzeta je u muzej reklama Žan Mari Bursikoa. Takođe kao reditelj i producent radio na tročasovnom edukativnom filmu „Bebe su O.K.“ koji je od strane Ministarstva za nauku i tehnologiju proglašen projektom od značaja za razvoj nauke. Producent je i reditelj emisije „TV Ja“ Duška Bogdanovića i koscenarista i reditelj dokumentarnog filma „Vrana, vršačka vredna ptica“, edukativno zabavnog serijala „Ime mog sokaka“.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.