Filmovi&Serije Srbija

Preporučujemo da pogledate ove filmove na 26. Festivalu evropskog filma „Palić”

Dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma „Palić” biće održano od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

U toku festivala će biti prikazano 130 filmova u 15 selekcija, a mi vam preporučujemo filmove iz četiri selekcije – najnovije filmsko ostvarenje Pedra Almodovara „Slava i bol”, za koji je Antonio Banderas dobio Nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, zatim mađarski film „Ruben Brant, kolekcionar” iz selekcije „Paralele i sudari”, koja obuhvata angažovane filmove iz istočnoevropskog bloka, dokumentarac „Proslava” o poslednjoj filmskoj reviji legendarnog modnog kreatora Iva Sena Lorana, kao i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova „Short matters”.

„Slava i bol” (šp. „Dolor y Gloria”)

Pedro Almodovar, Španija, 2019, 113 minuta

Festivali: Sydney Film Festival 2019, Kanski filmski festival 2019.

Uloge: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano, César Vicente, Asier Flores

Salvador Malo, fizički oronuo režiser, proživljava sopstvenu prošlost. Prisećajući se događaja, situacija i likova, Salvador oseća izuzetnu potrebu da ih ispriča, i u tome pronalazi i svoje spasenje. Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada reditelj ponovo proživljava ključna životna iskustva.

O reditelju: Pedro Almodóvar (1949) španski je filmski reditelj, scenarista i producent. Njegove filmove karakterišu izuzetno složene priče, elementi pop kulture, popularna muzika, satirični humor, jake boje i blještav dekor i tematski se fokusiraju na želje, strasti, porodicu i lični identitet. Sa svojim mlađim bratom Avgustinom vodi produkcijsku kuću El Deseo. Za počasnog člana Američke akademije za nauku i film izabran je 2001. godine.

„Ruben Brant, kolekcionar” (mađ. „Ruben Brandt, a gyüjtö”)

Milorad Krstić, Mađarska, 2018, 94 minuta

Festivali: Locarno International Film Festival 2018, Seville European Film Festival.

Uloge: Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makxranczi

Ruben Brant, poznati psihoterapeut, primoran je da krade svetski poznate slike da bi sprečio svoje noćne more. U saradnji sa četvoro svojih pacijenata, koji su po njegovom nalogu i uputstvima postali savršena banda pljačkaša umetničkih dela, pljačkaju „Luvr”, „Tejt”, „MoMA”, „Ermitaž” i druge. Kolekcionar ubrzo postaje najtraženiji kriminalac na svetu.

O reditelju: Milorad Krstić je rođen u Sloveniji 1952. godine, a diplomirao je na Univerzitetu u Novom Sadu. Od 1990. godine radi u Budimpešti kao slikar i multimedijalni umetnik. Godine 1995. osvojio je nagradu žirija Silver Bear (kratki film) na Berlinalu za svoj prvi animirani kratki film „Mi Babi Left Me“. Ruben Brandt, Collector je njegov prvi dugometražni film.

„Proslava” (franc. „Célébration”)

Olivier Meyrou, Francuska, 2018, 73 minuta

Festivali: Berlinale 2007, IDF, Amsterdam, 2018, Pune IFF, India, 2018, Berlin International Film Festival 2019, Alliance Française French Film Festival, Sydney, Australia, 2019, ZAG DOX-International Documentary Film Festival, Zagreb, Hrvatska, 2019, New Zealand International Film Festival 2019.

Dokumentarac o poslednjoj reviji „Au delà de la haine” legendarnog modnog kreatora Iva Sena Lorana snimljen 1998, godinu pre nego što je slavni modni brend prodat firmi „Gucci”. Bio je to kraj jedne epohe, jer je Sen Loran bio poslednji francuski modni dizajner koji je zadržao sopstvenu modnu kuću. Film je prvobitno prikazan u selekciji „Panorama”  57. Berlinskog festivala (2007), ali je Pjer Berž, suosnivač modne kuće „Iv Sen Loran” zabranio prikazivanje filma za svog života.

O reditelju: Olivier Meyrou je francuski reditelj rođen 1966. godine. Diplomirao je produkciju na La Fémis školi 1993. godine nakon čega odlazi u Njujork gde producira i režira dokumentarne filmove.

„Akvapark” (port. „Aquaparque”)

Ana Moreira, Portugalija, 2018, 17 minuta

Festivali: Festival of Mediterranean short film, Tangier, Morocco, 2018, Festival du Nouveau Cinéma, Montreal, Canada, 2018, Uppsala International Short Film Festival, Sweden, 2018, Riga IFF, Latvia, 2018, Festival Europeu da Curta-Metragem de Brest, France, 2018.

Dvoje mladih pronalaze sklonište među išaranim zidovima urušenih bazena napuštenog akvaparka, tugujući za nestalom nadom i snovima.

O rediteljki: Ana Moreira, portugalska glumica i rediteljka, rođena je 1980. godine u Lisabonu. Poznata je i po filmovima „Transe” (2006), „Adriana” (2004) i „Os Mutantes” (1998).

(Fotografije: © Palićki filmski festival)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.