Filmovi&Serije Srbija

Premijera srpske verzije filma o Džejms Bondu

Posle planetarno uspešne, prvo književne, a zatim i filmske sage o britanskom špijunu 007, priča o Džejms Bondu dobija i srpsku filmsku verziju.

Igrano-dokumentarni film "Džejms Bond je Srbin" (2016)(Fotografija: Igrano-dokumentarni film „Džejms Bond je Srbin“, 2016)

Radnja srpske verzije o tajnom agentu 007 zasnovana je na istinitoj priči. U igrano-dokumentarnom filmu „Džejms Bond je Srbin“ prikazene su zanimljive životne priče dvostrukog špijuna Dušana Popova, koji je piscu Ijanu Flemingu i bio inspiracija za stvaranje lika Džejmsa Bonda, i njegovog brata Ivana Popova koji je radio kao obaveštajac za Kraljevinu Jugoslaviju. Scene ovog filma snimane su na autentičnim lokacijama u Beogradu, Pančevu i Požegi.

Uloge: Danijel Kovačević, Kristina Pajkić, Milan Tanasković, Petar Milićević

Režiseri: Mašan LekićUroš Nikolić i Vlastimir Ilić.

Scenaristi: Mašan Lekić i Vesna Radovanović.

Žanr: Dokumentarni.

Trajanje filma: sat i 55 minuta.


Mašan Lekić

Mašan Lekić(Fotografija: Mašan Lekić, „Hello! magazin“)

Srpski je novinar, voditelj i producent.


Dušan „Duško“ Popov

Dušan "Duško" Popov(Fotografija: Dušan „Duško“ Popov, „Wikimedia“)

Rođen je 1912. u Titelu, a umro 1981. godine u Opiou (opština u Francuskoj). Bio je srpski obaveštajac, odnosno jugoslovenski dvostruki agent koji je za vreme Drugog svetskog rata radio za britansku Tajnu obaveštajnu službu (engl.Secret Intelligence Service“ (SIS)), poznatiju kao „MI6″ (engl. Military Intelligence Section 6″ – srp. Vojni obaveštajni odeljak 6). Imao je tajno (kodirano) ime Tricikl, a to je istovremeno bio naziv i špijunske mreže u koju je on bio uključen. Popov je svojim radom doprineo danu D, razbijanju nemačkih špijunskih ćelija po Evropi i na vreme upozorio saveznike da ce doći do napada na američku luku Perl Harbur, kada su Japanci napadom 7. decembra 1941, naneli veliku štetu Mornarici Sjedinjenih Američkih Država (SAD).


Ijan Fleming (engl. Ian Fleming)

Rođen je 1908. u Londonu, a umro 1964. godine u Kenterberi. Britanski je pisac i novinar, najpoznatiji kao autor serije romana o tajnom agentu Džejms Bondu, kojom se i proslavio. Ova serija romana proglašena je jednom od najvećih hitova književnosti 20. veka. Fleming je za vreme Drugog svetskog rata bio takođe špijun u britanskoj Tajnoj obaveštajnoj službi, između ostalog zadatak mu je bio da prati Dušana Popova.

Ijan Fleming(Fotografija: Ijan Fleming, „The New York Times“)

Prvi film o tajnom agentu 007 snimljen je 1962, kada se u ulozi Džejmsa Bonda pojavio škotski glumac Šon Koneri. Do sada je snimljeno 24 filma, a ulogu Bonda tumačilo je šest glumaca. Svi sem Džordža Lejzenbija su Britanci i svi su živinajstariji, Rodžer Mur ima 88, dok najmlađi, Danijel Krejg ima 47 godina.

Glumci koji su tumačili ulogu Džejms Bonda(Fotografija: Glumci koji su tumačili ulogu Džejms BodnaŠon Koneri (engl. Sir Thomas Sean Connery); Džordž Lejzenbi (engl. George Lazenby); Rodžer Mur (engl. Roger Moore); Timoti Dalton (engl. Timothy Dalton); Pirs Brosnan (engl. Pierce Brendan Brosnan); Danijel Krejg (engl. Daniel Craig), „Wikimedia“)

Igrano-dokumentarni film „Džejms Bond je Srbin“ moći ćete premijerno da pogledate večeras u 21 čas i 15 minuta na Prvoj Srpskoj Televiziji.

Pogledajte trejler ovog filma:

https://youtu.be/3MrljpvyxtQ

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.