Filmovi&Serije Srbija

Premijera filma „Nečista krv – greh predaka” u Beogradu

U utorak,  24. avgusta 2021,  film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića imaće bioskopsku premijeru u Beogradu. Svečana premijera je zakazana za 19 časova i 30 minuta u „Kombank dvorani”, odnosno 20 časova i 30 minuta u bioskopu „Cineplexx Galerija Belgrade”. Nakon obe projekcije, ekipa filma i glumci će se pokloniti pred publikom.

Premijere su rasprodate, a zbog velikog interesovanja, u ovim bioskopima biće održane dodatne projekcije filma. Publika će moći da pogleda film „Nečista krv – greh predaka” i od 19 sati i 15 minuta u Sali 6 „Kombank dvorane”, kao i od 20 sati i 40 minuta u Sali 3 bioskopa „Cineplexx Galerija Belgrade”.

Radnja filma „Nečista krv – greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka, koje će kasnije uticati na njegove potomke – junake iz romana „Nečista krv”, klasika u književnosti.

Uloge tumače: Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Danijela – Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović, Nikola Vujović…

Scenario je napisao Vojislav Nanović, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom, za potrebe filma, izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime te epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma, nastalog u produkciji „This and That Productions”, jeste Snežana van Hauvelingen.

Film je dosad već nagrađen kao najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu „Palić”, kao i prvom nagradom na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji – za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković.

Bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Film „Nečista krv – greh predaka”, koji je od nacionalnog značaja, podržali su Filmski centar Srbije (FCS), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

(Fotografije: Film „Nečista krv – greh predaka”, 2021; © „FAME Solutions”, Jelena Čolović)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.