Filmovi&Serije Srbija

Premijera filma „Bilo jednom u Srbiji”

U nedelju, 6. marta 2022, u Sportskoj hali „Partizan”, u Leskovcu će od 20 časova biti održana premijera dugo očekivanog filma „Bilo jednom u Srbiji”. Film o „zlatnom dobu” poznatog grada na jugu Srbije i životu u njemu s početka prošlog veka rađen je u režiji Petra Ristovskog, a po ideji Zorana Šimuneca. „Bilo jednom u Srbiji” naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru od 10. marta.

Ova melodrama sa elementima komedije, takozvana bajka u tri čina, sa srećan kraj, prikazuje period u toku i posle Prvog svetskog rata, dok radnja prati priču o dvojici mladića, Conetu i Dinetu, i o dvema devojkama, Zorki i Ružici, koji su iz Leskovca i čije su sudbine bile različite. Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole, dok je Cone, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac. Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta. Cone će pokušati da vrati svoju staru ljubav, a Dine da svoju novu ljubav pronađe.

I tako počinje borba „starog” i „novog”, u svakom smislu. A za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi.

Uloge tumače: Dragan Petrović – „Pele”, Ivan Bekjarev kao gradonačelnik Leskovca, Miloš „Coka” Đorđević, Mira Banjac kao Deska, Nemanja Oliverić kao Dine, Predrag – Miki Manojlović, Radovan Vujović kao Aćim Prokić, Sloboda Mićalović kao Ružica, Teodora Ristovski kao Zorka, Viktor Savić kao Stojan Jovanović – „Cone”, Zoran Cvijanović kao Trajko…

Režiser: Petar Ristovski.

Scenaristi: Đorđe Milosavljević, Kokan Mladenović, Majda Šimunec, Marko Backović, Petar Ristovski, Vladimir Andrić i Zvonimir Šimunec.

Producenti: Miroslav Mogorović i Zvonimir Šimunec.

Kompozitor: Lazar Kerezović.

Scenografkinja: Ana Milošević.

Producentska kuća: „Le film”.

Dužina trajanja filma: dva sata i petnaest minuta.

Film „Bilo jednom u Srbiji” je sniman u toku 2020. i 2021. godine u nekadašnjem „Malom Mančesteru” i njegovoj okolini (Grdelica, Rudare, Vlasotince, Vučje…). Paralelno sa filmom, snimljena je i TV serija od osam epizoda, koja bi trebalo da bude emitovana u toku ove godine na RTS 1.

Organizatori leskovačke premijere jesu Grad Leskovac i Turistička organizacija Leskovca (TOL). Takođe, Grad Leskovac je svojim sugrađanima obezbedio oko dve i po hiljade besplatnih karata za projekcije u različitim danima, od čega za svaku projekciju po 500 karata.

Osim u Leskovcu, film „Bilo jednom u Srbiji” će imati svoju premijeru i u: Vranju (7. marta od 18 časova i od 21 čas u Pozorištu „Bora Stanković”), Nišu (7. marta od 19 časova i 30 minuta u bioskopu „Cineplexx Niš” i od 20 časova u bioskopu „Cine Grand Delta Planet Niš”), Beogradu (9. marta od 20 časova u „Kombank dvorani” – svečana premijera, i od 20 časova i 45 minuta u bioskopu „Cineplexx Galerija Belgrade”) i Novom Sadu (10. marta od 20 čaova u bisokpu „Arena Cineplex”).

Nakon večerašnje projekcije, publici u Leskovcu će se pokloniti ekipa filma.

(Fotografije: Film „Bilo jednom u Srbiji”, 2022; © „Le film”, „MegaCom Film”, Filmski centar Srbije)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.