Predstavljamo vam top pet filmova koje ne smete propustiti na 27. Festivalu evropskog filma „Palić”

0

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma „Palić” biće održano od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta „Subotica”. Festival će ove godine biti održan u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. U toku festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam pet naslova koje ne smete propustiti.

 

Van konkurencije
„Hotel Beograd“
Konstantin Statskiy, Rusija, Srbija, 2020.

Rusko-srpski bioskopski hit u kojem glavne uloge tumače srpska filmska zvezda Miloš Biković i ruska glumica Dijana Požarskaja. Radnja filma prati Pavla, bogatog naslednika i vlasnika prestižnog hotela „Beograd”, poznatog po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života. Kada se u njegov svet uključe beogradska mafija, luda nevesta, stara ljubav i čudna porodica, njegov, nekada ležeran život, pretvara se u avanturu u kojoj ništa nije nemoguće.

 

Glavni takmičarski program
„Pinokio”/„Pinocchio”
Matteo Garrone, Italija, Francuska, Ujedinjeno kraljevstvo, 2019.

Adaptacija zasnovana na knjizi „Pinokijeve avanture” Karla Kolodija iz 1883. godine, koju Mateo Garone potpisuje kao koscenarista i reditelj, a u kojem jednu od glavnih uloga tumači Roberto Beninji (Đepeto).  Reč je o priči za decu poznatu širom sveta, koja donosi avanturu sa Pinokijem, drvenim lutkom, koji oživljava i postaje dečak.

 

Selekcija Paralele i sudari

„FOMO – Strah od propuštanja”/„FOMO: Megosztod, és uralkodsz”

Attila Hartung, Mađarska 2019.

Gergo i njegovi prijatelji su spremni za šale koje stalno snimaju i objavljuju na društvenim mrežama, kako bi bili nagrađeni novim lajkovima i pratiocima. Ovu grupu tinejdžera interesuju samo tri stvari: žurke, seks i društvene mreže. Jedne večeri, Gergo upoznaje Lillu, ćerku nastavnika istorije, i to veče je odvodi predaleko. Izazov koji se oteo kontroli ovim će tinejdžerima preokrenuti život.

 

Eco Dox

„Sem lepote”/„But beautiful”

Erwin Wagenhofer, Nemačka, Austrija, 2019.

„Sem lepote” dotiče ljudsku povezanost i hrabrost da se promenimo. To je film o slobodi da biramo svoju sreću. Nepismene žene postaju solarne inženjerke u Indiji, švajcarski par pretvara pustoš u raj, bivši austrijski šumar gradi drvene kuće koje ne zahtevaju grejanje, razni muzičari koji na svoj poseban način prenose lepotu, a tu su i Dalaj Lama i njegova sestra.

 

Novi mađarski film

„Razdvojeni”/„Neither with you”/„Seveled”

Orosz Dénesm; Mađarska, 2019.

Gergova majka opsednuto želi unuče. Ozbiljan je srčani bolesnik kojem je preostalo nekoliko dana života. Želeći da joj ulepša poslednje trenutke, Gergo zamoli komšinicu Saci, koja je u petom mesecu trudnoće, da zajedno posete njegovu majku u bolnici i da joj ona saopšti da čeka Gergovo dete. Ali, majka transplatacijom dobija novo srce i Gergo i Saci su prinuđeni da nastave da igraju svoje uloge.

Više informacija možete da nađete ovde.

(Fotografije: © Festival evropskog filma „Palić”, 2020)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend