Filmovi&Serije Srbija

Prateći program 12. „LIFFE-a”: Knjige o filmu, TV serije, studentski filmovi, izložbe i tribinski programi u fokusu

Na 12. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE”, koji će biti održan u Leskovcu od 18. do 22. septembra 2019, uz glavni filmski program, biće održano i nekoliko atraktivnih pratećih programa.

U holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra biće predstavljene tri nove knjige sa temama iz sveta filma, dok će posetioci festivala moći da pogledaju i četiri izložbe, u različitim prostorima LKC-a. Novitet na ovogodišnjem izdanju „LIFFE” festivala je predstavljanje novih serija iz domaće i regionalne produkcije, a publika će biti u prilici da dobije informacije i o snimanju nastavka bioskopskog hita „Južni vetar”. Uz atraktivan tribinski program “U krupnom planu”, u kome će glumačke zvezde razgovarati o svojim karijerama, prateći program će zaključiti Konferencija reditelja.

U četvrtak, 19. septembra u 17 časova, u Holu Leskovačkog kulturnog centra na prvom spratu, biće predstavljena monografija našeg proslavljenog glumca Nebojše Glogovca, koju je priredila Tatjana Nježić. Veliki doprinos knjizi dale su Nebojšine kolege i prijatelji, koji su u autorskim tekstovima na osoben način osvetlili njegov lik i delo. Čitaoci u ovoj knjizi imaju priliku da pročitaju i autorizovane beleške velikog glumca, nastale u martu 1999. godine. Narednog dana, na istom mestu, od 17 časova biće vođen razgovor o knjizi „Sjaj crnog” Veljka Radosavljevića. Ovo delo nije samo nov doprinos sagledavanju fenomena crnog talasa u srpskoj kinematografiji, nego, između ostalog, i svojevrsni kritički dijalog sa delima prethodnika. U subotu, 21. septembra u 17 časova biće predstavljena i knjiga Bora Draškovića „Rečnik reditelja”.

U izložbenom programu, u četvrtak 19. septembra će biti otvorena izložba „Nebojša Glogovac” koju je priredila Maja Medić, a narednog dana u Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra u fokusu je izložba „Živojin Žika Pavlović – crteži i slike” autorke Dr. Zoje Bojić. Za subotu 21. Septembar zakazana je izložba „Portreti glumaca” Nebojše Jakšića, u Holu na prvom spratu LKC-a, dok će u nedelju 22. septembra, u Holu na drugom spratu, biti postavljena izložba „Godine LIFFE-a” Dragana Jovića i Darka Zloporubovića.

U toku „LIFFE” festivala biće predstavljeno i nekoliko domaćih i regionalnih serija. Pilot epizoda serije „Grupa” reditelja Uroša Tomića biće prikazana van takmičarske konkurencije u petak, 20. septembra u 17h u Narodnom pozorištu, a o ovom ostvarenju će se govoriti i na tribinskom programu istog dana u 12:30 popodne, u holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra. Pilot epizoda srpsko-crnogorske serije reditelja Gorana Gajića „Dug moru” na repertoaru će biti u subotu 21. septembra, takođe od 17h u Narodnom pozorištu, dok će se od 12:30 o seriji govoriti u holu na 1. spratu LKC-a.

Pilot epizoda druge sezone serije „Biser Bojane” reditelja Mime Karadžića na repertoaru je u nedelju 22. septembra u Narodnom pozorištu od 17 časova, dok će prva epizoda druge sezone „Senki nad Balkanom”, u režiji Dragan Bjelogrlića, biti prikazana u 21 čas na zatvaranju festivala u Narodnom pozorištu. Tribinski program, na kome će razgovarati o ove dve serije, počeće istog dana u 12 časova i 30 minuta popodne u holu Leskovačkog kulturnog centra na prvom spratu. Takođe, u ovom prostoru će u četvrtak 19. septembra od 12 časova i 30 minuta biti predstavljen film „Južni vetar 2”, kao i četvrta sezona serije „Ubice moga oca”.

U Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće prikazani studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije (19. septembar od 23 časa), Crne Gore i Hrvatske (20. septembar od 23 časa) i Severne Makedonije i Srbije, (20. septembar od 23 časa).

Tribinski program „U krupnom planu” ugostiće u bioskopu LKC-a proslavljene domaće i regionalne glumce Miloša Bikovića (18. septembar u 17 časova), Gorana Bogdana (19. septembar, 18 časova) i Bogdana Diklića (20. septembar, 18 časova). Prateći program će kompletirati konferencija reditelja, koja će se odigrati u Foto klubu LKC-a, u subotu 21. septembra u 13 časova i 30 minuta.

(Fotografije: © „LIFFE”, LKC)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.