Filmovi&Serije Srbija

Počinje snimanje filma „Saligia”, nastalog po motivima istoimene predstave

Nova godina je tek počela, a već stižu obećavajući novi projekti u svetu „sedme umetnosti”. Jedan od njih jeste film „Saligia”, čije bi snimanje trebalo da počne s jeseni.

(Fotografija: Predstava „Saligia”, Beograd, 2019; © Tanja Drbonjak)

Kao što znamo, domaće TV serije i filmovi veoma su popularni kako među novom generacijom, tako i kod onih prethodnih generacija, te obaraju rekorde gledanosti i ruše taj jaz razlike u godinama – privlačeći publiku čija su interesovanja različita. Nakon realizacije i prikazivanja izuzetno uspešnih televizijskih ostvarenja u prethodnoj godini, u ovoj nas očekuje snimanje još jednog novog filma – „Saligia”, rađenog po motivima istiomene predstave, premijerno prikazane 31 . maja 2019, u realizcaiji „Ludum Ludum teatra”.

(Fotografija: Teodora Ristovski u predstavi „Saligia”, Beograd, 2019; © Tanja Drbonjak)

Ovo debitantsko spisateljsko ostvarenje naše proslavljene glumice Teodore Ristovski govori o: snazi volje, istrajnosti, hrabrosti, strastima i grehovima.

„Iako je radnja smeštena u anonimnom gradu koji može biti bilo gde, bilo kada, odnosi se na današnje vreme, svuda. Aktuelni događaji u društvu podstakli su potrebu da, putem umetnosti, postavim svetu pitanja: ’Ko je kriv? Šta je to u ljudima pa ih je poteralo da izazovu prirodu do ove mere, čija je pobuna opravdana ali i strašna za našu civilizaciju?’

Scenario za film ’Saligia’ jeste savremena priča koja tera na ispitivanje, samospoznaju, vraćanje čovekovoj biti pre svega. Nastao je po motivima istoimenog pozorišnog komada koji sam pisala godinu dana. Predstava ’Saligia’ je selektovana na mnogobrojne festivale, ali zbog epidemiološke situacije u svetu, ništa se od svega toga, nažalost, nije desilo. Tako sam u martu 2020. odlučila da napišem ovaj scenario. I to je trajalo godinu dana, te sada stavljam tačku na finalnu verziju.

Moja očekivanja su velika. U sve u šta ulazim, idem punim srcem, do kraja, bez zadrške, sa težnjom ka najboljim rezultatom i od toga ne odustajem. Veoma se radujem saradnji sa fantastičnim autorskim timom, a nadam se, u najmanju ruku, selekciji za Kanski filmski festival, ali ne smem sve želje vezane za ovaj projekat da odam”, rekla je Teodora.

(Fotografija: Predstava „Saligia”, Beograd, 2019; © Tanja Drbonjak)

Saligia je reč sastavljena od početnih slova naziva sedam smrtnih grehova na latinskom jeziku. Glavni junaci su sedam likova (sedam smrtnih grehova), koje tumače isti glumci kao u predstavi. Njih na početku priče (prvi prostor) zatičemo u 2021. godini, u gradu zemlje koja nije precizirana, na čijim su ulicama haos i panika usled najvišeg stepena pandemije. U prologu priče (drugi prostor) događa se velika nesreća koja izaziva apokalipsu, a nakon koje se sedam smrtnih grehova budi u nepoznatom međuprostoru Saligia. Pošto su im sećanja obrisana, ne znaju svoja imena, navike, kompletne živote, Saligia za njih postaje kazna, zatvor i na kraju – zasluženo čistilište. U toku priče polako otkrivaju deo po deo o sebi, dok im se sećanja fragmentarno vraćaju, što ih dovodi do suočavanja i borbi sa sobom, koje nisu nimalo lake. Ko će uspeti sebe da promeni, a ko će pristati na sebe takvog kakav jeste, zavisi upravo od snage volje svakog pojedinca, što je tema ali i moto ove priče.

(Naslovna fotografija: Predstava „Saligia”, Beograd, 2019; © Tanja Drbonjak)

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.