Filmovi&Serije Srbija

Otvoreni 52. „Filmski susreti” u Nišu

Na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sinoć je svečano otvoren 52. po redu Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti”.

Svečano otvaranje 47. „Filmskih susreta” u Nišu (2012)(Fotografija: Svečano otvaranje 47. „Filmskih susreta” u Nišu, 2012, „Vikimedija”)

Ova jedinstvena manifestacija filmske umetnosti, koja vrednuje isključivo kreativni rad filmskih glumaca, osnovana je 1966. godine na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Tada su se dramski umetnici prvi put okupili u Nišu da bi se družili i nagradili one koji su pružili najbolje kreacije na filmskom platnu.

Svake godine, u toku poslednje nedelje avgusta, grad Niš ugosti čitavu glumačku elitu naše zemlje. Simbolični gest njihove „vladavine” za vreme trajanje Festivala je svečano uručivanje ključeva Grada predsednici žirija (to je uvek glumica), od strane gradonačelnika.

U ovogodišnjem glavnom (takmičarskom) programu biće prikazano trinaest filmova: „Afterparti”, „Biser Bojane”, „Igla ispod praga”, „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, „Jesen samuraja”, „Kozje uši”, „Nigde, „Rekvijem za gospođu J”, „Santa Maria della Salute”, „Slepi putnik na brodu ludaka”, „Stado”, „Ustav Republike Hrvatske” i „Zona Zamfirova 2 (Vrati se, Zone)”. A na zatvaranju će biti prikazana, kao gostujuća, i dva ostvarenja: dokumetnarni film „Hipi dolina” i pilot epizoda nove domaće TV serije „Senke nad Balkanom”.

Prateći program čine: okrugli sto o glumi, promocije knjiga, retro bioskop (projekcije na mikrofilmu), kao i dve izložbe – o glumici Sonji Savić i o prošlogodišnjim „Filmskim susretima” u Nišu.

Na Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” – Niš biće tradicionalno dodeljene zvanične i nezvanične nagrade:

Zvanične i nezvanične nagrade „Filmskih susreta” u Nišu(Fotografija: Zvanične i nezvanične nagrade Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” – Niš)

Dobitnica Nagrade „Pavle Vuisić”za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, za 2017. godinu, jeste glumica Svetlana – Ceca Bojković, a ove godine žiri je u sledećem sastavu: Ivan Bekjarev, Jelica Sretenović (predsednica) i Minja Stevović Filipović. Novina na ovom festivalu jeste nezvanična nagrada „Milorad Mandić Manda”za najbolju komičnu ulogu, koju su inicirali glumac, režiser i producent Radoš Bajić i dnevni list „Blic”. O dobitniku ovog priznanja odlučivaće poseban žiri, koji čine Mandina porodica i predstavnici Bajićeve producentske kuća „Kontrast” i „Blica”.

Ulaznice za 52. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” – Niš, koji će trajati od 24. do 30. avgusta 2016, možete kupiti po ceni od 2.000 (komplet), odnosno 400 (pojedinačna) dinara.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.