Filmovi&Serije Srbija

Otvoren prvi Festival dokumentarnog filma „DOK #1”

U „Kombank dvorani” je sinoć, pred punom salom, svečano otvoren prvi Festival dokumentarnog filma „DOK #1”.

(Fotografija: Otvaranje prvog Festivala dokumentarnog filma „DOK #1”, 2019, „Kombank dvorana”; © „DOK #1”)

Tim festivala odlučio se za nekonvencionalan način otvaranja. Naime, prvi Festival dokumentarnog filma „DOK #1” je otvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma oformljenog od spontano snimljenog materijala zabeleženog neposredno pred početak festivala, inkognito, iza kulisa unutar samog tima. Ta britka dokumentarna zabeleška gledaoca polagano i vešto imerzira u stanje promišljanja o kreativnom procesu, svim njegovim propratnim efektima i emocijama koje pobuđuje, pa čak i onim koja su često skrivena od očiju javnosti, kako bi se eskivirala potencijalna nelagodnost kod posmatrača. Shodno tome, zalazak u domen filma Hermana Vaskea „Zašto smo kreativni?” nije delovao toliko artificijelno i naglo, kako to obično biva.

Film „Zašto smo kreativni?“ projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je u toku 30 godina svoga rada snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice postavljajući im pitanje: „Zašto smo kreativni?” Gledaoci su bili u prilici da na jednom mestu vide Vendersa, Tarantina, Kusuturicu, Dalaj Lamu, Mandelu, Marinu Abramovič, Stivena Hokinga, kao i veliki broj značajnih svetskih muzičara, arhitekata, političara koji pokušavaju da odgovore na ovo naizgled lako pitanje. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bouija, koji se dalje provlači kroz ceo film.

(Fotografija: Otvaranje prvog Festivala dokumentarnog filma „DOK #1”, 2019, „Kombank dvorana”; © „DOK #1”)

Za vreme četiri festivalska dana biće prikazano 20 filmskih ostvarenja koja su podeljena u četiri programske celine: „Vrhunci“, „Biografije“, „Na ivici“ i „Prvi korak“. Značajno je spomenuti da je upriličena i retrospektiva kratkih filmova Hajrudina Krvavca. Ulaz na retrospetkivu je besplatan.

Danas su na programu filmovi: „Tupamaros – urbana gerila“ Martina Markovića, „Kriza je naša“ Rebeke Kaufman; „Država protiv Mandele i ostalih“ Nikolasa Šampoa i Žil Portea; „Ko je Artur Ču?“ Skota Drakera; „Veština“ Metjua T. Bernsa i „Golim rukama“ Hajrudina Krvavca.

(Fotografija: Otvaranje prvog Festivala dokumentarnog filma „DOK #1”, 2019, „Kombank dvorana”; © „DOK #1”)

Prvi Festival dokumentarnog filma „DOK #1” traje do 3. februara 2019. Filmske projekcije održavaju se u „Kombank dvorani”. Cene ulaznica su 300 i 350 dinara.

(Fotografija: Prvi Festival dokumentarnog filma „DOK #1”, Beograd, 2019)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.