Filmovi&Serije Srbija

Otvaranje jubilarnog desetog Leskovačkog internacionalnog festivala filmke režije „LIFFE-a”

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra (LKC) sutra će od 21 čas i 30 minuta svečano biti otvoren jubilarni deseti po redu Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE”, nakon čega će biti održan i besplatan koncert Emira Kusturice i „The No Smoking Orchestra”. Posle osam godina, ovo je prvi koncert koji će Kusturica održati u Srbiji.

(Fotografija: Leskovački kulturni centar; „Jugpress”)

Ova značajna manifestacija, međunarodnog karaktera, pokrenuta je 2008. godine sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela iz bivše jugoslovenske regije. Svojim sadržajem doprinosi afirmaciji filmske umetnosti i bioskopske kulture.

(Fotografija: Veče posvećeno glumcu Draganu Mićaloviću, 19. septembar 2017, LKC)

Nagrada za afirmaciju filmske umetnosti u svetu Gran-pri „Živojin Žika Pavlović” biće uručena reditelju i glumcu Emiru Kusturici. O dobitnicima Gran-prija „Živojin Žika Pavlović”za režiju, Druge i Treće nagrade za režuju „Živojin Žika Pavlović”, odnosno „Zlatnog lešnika” za najbolju mušku i „Zlatnog lešnika” za najbolju žensku ulogu, kao i o Nagradi za najbolji studentski film „Radomir Bajo Šaranović” i Nagradi za najbolju produkciju „Teleking” odlučivaće žiri u sledećem sastavu: glumac Zoran Cvijanović, reditelji Zrinko Ogresta i Karpo Aćimović Godina.

Pogledajte ovogodišnji takmičarski i prateći program Festivala:

(Fotografija: Takmičarski i prateći program desetog Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE”, 2017, LKC)

Gosti desetog „LIFFE-a” biće mnogi eminentni umetnici iz Srbije i regiona: Branko Cvejić, Branislav Lečić, Damjan Kozole, Darko Bajić (umetnički direktor ovog festivala), Dragana „Gaga” Mićalović, Hana Jušić, Jelisaveta – Seka Sablić, Marko Novaković, Martin Gjorgoski, Milan D. Špiček, Milena Pavlović Čučilović, Mira Banjac, Nikola Ristanovski, Silvija Luks, Siniša Pavić, Sloboda Mićalović Ćetković, Stefan Arsenijević, Tihomir Stanić, Željko Hubač… Neki od njih će prodefilovati i crvenim tepihom, na samom otvaranju, koji će biti postavljen, kao posebna atrakcija, ispred platoa.

(Fotografija: Predstava „Đurologija”, 23. septembar 2017, Narodno pozorište u Leskovcu; LKC)

Deseti Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE”, čiji je glavni organizator Leskovački kulturni centar, biće održan od 19. do 23. septembra 2017. Cena pojedinačne karte, koje možete da kupite na biletarnici LKC-a, za filmsku projekciju je 200, a za hit predstavu „Đurologija” 1.200 dinara.

(Fotografija: Koncert Emira Kusturice i „The No Smoking Orchestra”, 19. septembar 2017, Leskovac; LKC)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.