Filmovi&Serije Srbija

Omaž dobitnicima Nagrade „Aleksandar Lifka” – Miljenu Kljakoviću Kreki i Rajku Grliću

Ovogodišnjim laureatima Nagrade „Aleksandar Lifka”srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, biće posvećen „Omaž program”, u sklopu kjeg će od nedelje, 14. jula, do četvrtka, 18. jula, biti prikazani filmovi kojima su dobitnici svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Selekcija će se odvijati u bioskopu „Eurocinema”, kao deo predfestivalskog programa 26. Festivala evropskog filma „Palić”, koji će biti održan od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

„Omaž program Rajku Grliću”  otvoriće drama „Bravo maestro“ od 17 časova, a u narednim danima takođe od 17 sati, publika će moći da uživa u njegovim filmovima „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, i „Čaruga“. U četvrtak, 18. jula program će zatvoriti njegov film „Ustav Republike Hrvatske“.

Rajko Grlić je autor nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan. Povodom osvojene nagrade, Grlić je istakao:

„Lijep je osjećaj kada ste pri kraju puta i kada vam netko saopći da je primjetio krajputaše koje ste ostavili iza sebe kao znak svog prolaska kroz prostor i vrijeme. Tako nekako ja shvaćam nagradu Aleksandar Lifka. Počašćen sam s njom i ponosan da su me uvrstili u časnu plejadu onih koji su se s njom okitili prije mene”.

Projekcije filmova posvećenih scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki biće održane od 19 sati. U nedelju, 14. jula od 19 sati biće prikazan film „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, a narednih dana održaće se projekcije filmova „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Tajni prolaz“ Ademija Kenovića, kao i film „Muhamed: Božji poslanik“ indijskog reditelja Madžida Madžidija.

Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih scenografa van prostora naše zemlje, rekao je da je ova nagrada izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za afirmaciju filmske scenografije koja je nezaobilazna karika u lancu svakog ozbiljnijeg filmskog projekta:

„Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje”, rekao je Kljaković.

(Fotografije: © Palićki filmski festival)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.