Filmovi&Serije

Objavljen trejler filma „Psi umiru sami”

Završen je trejler debitantskog ostvarenja mladog reditelja i scenariste Nikole Petrovića„Psi umiru sami”, čija je premijera planirana za jesen. Film donosi veoma neobičnu priču za srpsku kinematografiju, a žanrovski predstavlja otklon od recentne prakse u našoj kinematografiji.

(Fotografija: Film „Psi umiru sami”, 2018; ©Nikola Petrović)

Radnja filma prati Viktora, nekadašnjeg radnika programerske firme, koji napušta haotični život prestonice i sreću traži u malim stvarima. Vraća se u porodičnu kuću na Tari. Društvo mu pravi njegov najbolji prijatelj – pas Ares. Sticajem okolnosti, u kuću prima Milicu, koja ima zadatak da istražuje ekološke probleme Tare. Milica je distancirana i tajnovita. Nešto pre njenog dolaska, Viktor saznaje da je šef firme za koju je godinama radio – mrtav! Ubijen. Inspektor Goran Mirković rešava poslednji slučaj u svojoj karijeri, koji od rutinskog posla postaje njegov, dosadašnji, najteži i najveći izazov – i lični i poslovni.

(Fotografija: Film „Psi umiru sami”, 2018; ©Nikola Petrović)

Ova drama sa elementima misterije i trilerskim zapletom, snimana je na lokacijama u Beogradu i na Tari, pa je i u tom smislu vizuelna poslastica za filmofile. Likovi su zasnovani na autoru filma, kao i na ljudima iz njegove okoline.

„Svi mi delimo neku zajedničku muku. Viktor je tajnoviti buntovnik. I ja kao autor, i kao mlad čovek, gajim neku dozu bunta. Međutim, kako sazrevamo i rastemo, taj bunt jenjava. Naučimo da prihvatamo život onakvim kakav jeste. Iako ne možemo da promenimo kako svet funkcioniše, i te kako možemo da promenimo sami sebe, kao i to što nas čini srećnim! Ako bi svako od nas uradio to za sebe, možda bismo onda i uspeli da promenimo svet.

Film je, pre svega, tu da bi ispričao interesantnu priču, a ne da bi poslao pretencioznu socijalno ili politički angažovanu poruku. Apsolutno postoji dublja poruka, ali ne želim da je potenciram, kaže reditelj i scenarista Nikola Petrović, koji je bio uporan da realizuje svoju ideju za film, te nakon tri godine snimanja u tome i uspeo.

Uloge u filmu tumače: Andrej Šepetkovski, Dragan Vujić – „Vujke”, Draginja Mileusnić, Miloš Timotijević, Mina Obradović, Nikola Šurbanović, Srđan Petrović (kome je ovo i prva uloga na filmu) i Srđan – Žika Todorović.

Pogledajte trejler filma:

 

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.