Filmovi&Serije Srbija

(Ne)Drage „Komšije“ – TV serija koja je osvojila srca publike

Kakve sve vrste (i koliko) karaktera postoje? Da li se one razlikuje po tome ko je gde rođen, kako je odrastao, koliko je (ne)obrazovan ili su to samo umetnute („usađene“) ideje u ljudskom umu? A možda je karakter samo ono što čovek nosi u sebi? Kako to izgleda, najbolje možete videti kada se sudare gradski i seoski mentalitet, odnosno pripadnici različitih generacija.

TV serija "Komšije" (2015)(Fotografija: Televizijska serija „Komšije“, 2015)

Serija „Komšije“ je savremena urbana priča u ruralnom mestu, nastala kao plod iskustva i nove energije, te predstavlja zabavnu studiju o ljudskim karakterima. Ovo je komedija koja u sebi ima atmosferu sitkoma, ali nešto i od sage (pretapaju se epizode u epizodu). Ovu zanimljivu priču pratimo kroz razne dogodovštine glavnih likova kojima komšiluk nije sastavni deo njihovog nekadašnjeg sveta, već nova realnost u kojoj se nalaze. Svaka epizoda postavljena je sa novom zasebnom pričom, koja se uvede, razvije i zaključi.

U centru priče je bračni par (u srednjim godinama) Zdravković – violinista Ivan (član simfonijskog orkestra u Beogradu), miran i rafiniran čovek i njegova supruga Milica (slikarka i pobornik zdravog života). Oni su odlučili da prodaju stan na Dorćolu, pobegnu od velegrada i presele se u kuću u Brestoviku, u potrazi za mirnijom sredinom i sa ogromnom željom da konačno postanu roditelji. Prvi komšija im je 58-godišnjak Mašan (autoprevoznik), preglasan Crnogorac, na privremenom-celoživotnom radu u Srbiji, koga je žena odavno napustila. Mašan ima 21-godišnju ćerku Maju (divlju i luckastu devojku), koja silno želi da postane manekenka (ili kakva estradna ličnost). Sa druge strane, pored kuće Zdravkovića, živi siromašan komšija – 40-godišnjak Sima, koji ima troje maloletne dece i ženu Nadu (stamena domaćica, stub njihove porodice). Ostavši bez posla, Sima se vratio da živi na selu. Iako jedva prehranjuje porodicu, vesele je i mirne naravi. Preplitanje događaja u životima tih triju porodica čine osnovne zaplete ove priče.

Uloge: Anja Mit, Milena Drakulić, Milena Dravić, Milica Mihajlović, Miloš Samolov, Milorad Mandić-„Manda“, Milutin „Mima“ Karadžić, Nataša Marković, Nebojša Ilić, Olivera Bačić, Petar Benčina, Strahinja Azarić, Uroš Jovčić

Režiser: Milan Karadžić.

Scenarista: Mila Mašović.

Žanr: Komedija.

Zanimljivo je da braća Milutin i Milan Karadžić sada prvi put sarađuju sa Radio-televizijom Srbije još od 1990. godine, kada su snimili film „Ožalošćena porodica“.


„Mašan i njegova ćerka Anđelija su komšije koje će iskomplikovati život komšijama Zdravkovićima, rekao je glumac Milutin „Mima“ Karadžić.

Milutin "Mima" Karadžić(Fotografija: Milutin „Mima“ Karadžić)

„Nama komšije prave peripetije. Oni su stalni izvor iskušenja, nevolja, izazova i nekih nenadano lepih situacija“, dodaje glumica Milica Mihajlović.

Milica Mihajlović(Fotografija: Milica Mihajlović, „večernje Novosti“)

„Moj lik otkriva i neke nove odnose, neku iskrenos, toplinu, direktnost, manjak konvencija koje je otkrio u gradu“, objašnjava glumac Nebojša Ilić.

Nebojša Ilić(Fotografija: Nebojša Ilić, „Atelje 212“)


Takođe, poznata nam je još jedna interesantna televizijska priča o komšijama – španska humoristična serija „Moje drage komšije“ (šp. „Aquí no hay quien viva“ – srp. „Ovde ne može da se živi“). Govori o fiktivnim stanovnicima zgrade u ulici „Desenganjo“ (šp. „Desengaño“ – srp. „Razočarati“), broj 21, u Madridu (snimana od 2003. do 2006. godine, a kod nas je prikazivana prvo na televiziji „B92“ (2009), a kasnije na televiziji „Studio B“).

Pogledajte uvodnu špicu TV serije „Moje drage komšije“:


Serija „Komšije“ za kratko vreme osvojila je srca publike, a možete je pratiti svake nedelje od 20 časova i 5 minta na prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS). Prva epizoda premijerno je prikazana 25. oktobra 2015. godine.

Pogledajte trejler TV serije „Komšije“:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.