Filmovi&Serije Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Naša lista 10 najboljih američko-britanskih filmova svih vremena!

Film. Ta prosta a složena reč. Koliko asocijacija u sekundi prođe kroz glavu, koliko slika i zvukova, replika i monologa… Šta za Vas, zapravo, znači ova superiorna, čarobna reč? Na šta prvo pomislite? Mogu Vam reći da je film nešto mnogo više od gledanja odlično snimljenih scena spojenih u celinu ‒ on je nešto mnogo više od umetnosti!

Kao deo „glumačkog triptiha”, pored pozorišta i televizije, film (ili „sedma umetnost”) jeste izuetno važna i značajna karika dramskih umetnosti. Da bi neko bio izvrstan filmski radnik, bilo da je glumac, scenarista ili režiser, potrebno je da savlada brojne tehnike i lekcije, jer rad na filmu nije isto što i rad u pozorištu ili na televiziji, iako je ovom drugom bliži. Jednostavno, da bi neko bio deo filmskog projekta ‒ za to mora da bude rođen, da ima svu neophodnu harizmu i privlačnost za bioskopsko platno, to jest taj takozvani „X” faktor.

Kao gledalac, Vi možete da u jednom trenutku uživate u gledanju filma, a u drugom ne, dok kao filmski radnik, Vi film volite svim svojim srcem, dišete za njega i živite u njegovom svetu, te svaki njegov kadar prođe kroz svaku Vašu poru. Upravo to razlikuje realizovane filmske projkte urađene u kvalitativne svrhe, za doprinos svetskoj kinematografiji, odnosno svetskoj umetnosti i kulturi, od onih koji su urađeni u kvantitativne svrhe, reda radi, za što bolji komercijalni uspeh i što punije budžetske kase, čije postojanje gledaoci zaborave posle već godinu-dve.

Evo naše liste deset najboljih američko-britanskih filmova svih vremena:

  1. „Prohujalo sa vihorom” ‒ prikazan 1939, a osvojio nagrade „Oskar” u osam kategorija;
  2. „Kazablanka” ‒ prikazan 1942, a osvojio nagrade „Oskar” u tri kategorije;
  3. „Moja lepa gospođice” ‒ prikazan 1964, a osvojio nagrade „Oskar” u osam kategorija;
  4. trilogija „Kum” – prvi deo prikazan 1972 (osvojio nagrade „Oskar” u tri kategorije), drugi 1974 (osvojio nagrade „Oskar” u šest kategorija), a treći deo godine (nominovan za nagrade „Oskar” u sedam kategorija);
  5. „Let iznad kukavičjeg gnezda” ‒ prikazan 1975, a osvojio nagrade „Oskar” u pet kategorija;
  6. franšiza „Roki” – prvi deo prikazan 1976 (osvojio nagrade „Oskar” u tri kategorije), drugi 1979 (osvojio „Nagrade po izboru publike” u jednoj kategoriji), treći 1982 (nominovan za nagradu „Oskar” u jednoj kategoriji), četvrti 1985 (nominovan za nagradu „Satelit” u jednoj kategoriji), peti 1990 (nominovan za nagradu „Satelit” u jednoj kategoriji), šesti, pod nazivom „Roki Balboa”, 2006 (nominovan za nagradu „Satelit” u jednoj kategoriji), sedmi, pod nazivom „Krid”, 2015 (nominovan za nagradu „Oskar” u jednoj kategoriji), a osmi, pod nazivom „Krid 2”, godine;
  7. „Isijavanje” ‒ prikazan 1980, a osvojio nagradu „Saturn” u jednoj kategoriji;
  8. „Džampin’ Džek Fleš” ‒ prikazan 1986, a nominovan za „Američke humorističke nagrade” u jednoj kategoriji;
  9. „Veštice iz Istvika” ‒ prikazan 1987, a nominovan za nagrade „Oskar” u dve kategorije;
  10. „Fatalna privlačnost” ‒ prikazan 1987, a nominovan za nagrade „Oskar” u šest kategorija;

Svakako, postoji još mnoštvo odličnih filmova, međutim, kada bih krenuo da ih nabrajam, ne bih umeo da se zaustavim, te sam ove izdvojio kao one koji su mi za nijansu draži od ostalih. A kako bi izgledala Vaša lista najboljih filmskih ostvarenja svih vremena?

Naravno, dok gledate bilo koji film ‒ sami, sa partnerom, prijateljima ili pak porodicom, i uživate u svojoj porciji kokica, što je, jelte, neizbežno, nemojte nikako da zaboravite i omiljeno bezalkoholno gazirano piće koje uvek osvežava. Uživajte!

#LoveItLiveItWatchIt

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.