Filmovi&Serije Srbija

Na novom Festivalu francuskog filma u Beogradu biće prikazan i poslednji film čuvene Agnes Varda

Najaktuelnija dela francuske kinematografije zaživeće ove godine na Festivalu francuskog filma od 28. maja do 1. juna u „Kombank dvorani”. Omaž francuskom filmu u sklopu festivala biće održan u organizaciji Francuske ambasade u Srbiji, Francuskog institita u Srbiji i „MegaCom Film-a” („MCF”).

Na prvoj konferenciji održanoj povodom Festivala francuskog filma, ambasador Francuske Republike , gdin Frederik Mondoloni, istakao je da su Francuska i Srbija dve države sa veoma snažnom filmskom tradicijom i upravo se nada da će ovaj festival, čiji je program okrenut velikim imenima filma, dobrim komedijama i autorskim filmovima, ispuniti očekivanja publike.

Festival će pružiti domaćoj publici selekciju od 15 izvanrednih francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja sa ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala:

„Nakon niza godina održavanja festivala koji je nastao nekih 1980-tih godina i veoma čudnog i neočekivanog prekida, Festival francuskog filma počinje ponovo da živi, rekao je direktor „Kombank dvorane” i „MCF-a” Igor Stanković.

Kuriozitet Festivala rancuskog filma biće i retrospektiva filmova nedavno preminule francuske umetnice Agnes Varda, začetnice jednog od najuticajnih pokreta kinematografije prošlog veka – poznatog kao Novi talas. Ova istaknuta rediteljka bila je gošća prvog beogradskog „FEST-a” 1971, a njeni kratki dokumentarac „Crni panteri” i film „Lavovska ljubav (i laži…)”, u kojem glumci igraju sami sebe, prikazani su u sklopu programa „Konfrontacije”, koji je osmislio srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev.

Ova dva filma biće prikazana na novoosnovanom Festivalu francuskog filma, dok će među izdvojenim delima Agnes Varda posetioci moći da pogledaju i njen poslednji dokumentarni film „Varda by Agnes”, koji dosad nije prikazivan kod nas, ali je svoju premijeru imao na „Berlinalu” ove godine.

Nepredvidivi dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Agnes Varda baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se, u formi monologa, obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.

Kroz ovaj dokumentarac Varda deli svoj autobiografski umetnički rad na dve sekcije: „analogni 20. vek”, kada je stvarala kao konvencionalni reditelj, i na takozvani „digitalni 21. vek”, gde je unapredila svoje umeće kao vizuelni umetnik.

Agnes Varda je samo jedna od francuskih rediteljki koje je domaća publika zavolela i sa radošću pratila, a tome svedoče pune sale na filmskim festivalima i brojni francuski filmovi koji svoje mesto upravo pronalaze kod festivalske publike.

„Francuski institut u Srbiji godinama unazad radi na jačanju veze između francuske i srpske kinematografije. Osnivanje Festivala francuskog filma, nalik istoimenoj veoma uspešnoj manifestaciji od pre petnaestak godina, kao i potpisivanje sporazuma o koprodukciji, dodatno će ojačati i učvrstiti već veoma plodnu saradnju u toj oblasti između naše dve zemlje”, istakla je An-Loren Viguru, ataše za kulturu Francuske ambasade u Srbiji.

U selekciji filmova koji će biti prikazani na predstojećem Festivalu francuskog filma odlučivaće i srpska glumica Tamara Krcunović:

„Kada su me pozvali da budem, na neki način, „kuma” festivala, to mi je bilo organski. To je prirodni spoj koji sam ja živela otkad sam se rodila”.

Festival francuskog filma će, takođe, doprineti novom statusu Srbije u Međunarodnoj organizaciji „Frankofonije” – statusu pridruženog člana.

(Fotografija: Agnes Varda; © MCF)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.