Filmovi&Serije Srbija

MIKI MAUS: 15 stvari o čuvenom liku iz crtaća koje će vas iznenaditi!

Jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji crtani lik na svetu, Miki Maus, po prvi put se u javnosti pojavio upravo 18. novembra 1928-e godine u kratkometražnom crtanom filmu „Parobrod Vili“. Zapravo, to je treći crtani film sa Mikijem Mausom. Najpre su snimljeni „Luda planeta“ i „Galopin Gaučo“, ali se „Parobrod“ prvi prikazao. Mikiju je glas sve do 1947. godine pozajmljivao sam Volt Dizni, tvorac čuvenog miša. Inače, prvobitno je lik trebalo da se nazove Mortimer Maus, ali je supruga Volta Diznija ubedila autora da mu ne da to ime. Kod nas se najpre zvao Mika Miš, a nakon prikazivanja na tadašnjoj TV Beograd, menja ime u originalno – Miki.

– Miki je visok 69cm, a težak je 10.5kg. „Merenje“ je još tridesetih godina izvršio sam Volt Dizni.

– Miki Maus je prvi lik iz crtanih filmova ikada koji je dobio zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. To se dogodilo prilikom proslave pola veka Diznijevih crtaća 1978-e godine.

– Jednom prilikom Volt Dizni je izjavio da su Miki i Mini zapravo venčani, ali su imali privatnu proslavu. Tada je otkrio javnosti da su se Vejn Olvin, koji je davao glas Mikiju od 1977-e, pa do svoje smrti pre šest godina, i Rusi Tejlor, žena koja daje glas Mini od 1986-e, venčali 1991. godine. Romansa je započeta prilikom prvog zajedničnog snimanja glasova popularnih zaljubljenih junaka.

Vejn Olvin i Rusi Tejlor sa svojim likovima
Vejn Olvin i Rusi Tejlor sa svojim likovima

– Gledajući iz bilo kog ugla, u bilo kom trenutku, u bilo kom crtanom filmu, Mikijeve uši su uvek okrugle.

– Tokom svoje karijere, Miki Maus je nosio različitu garderobu čak 175 puta, a Mini je imala preko dve stotine drugačijih kombinacija.

– Miki Maus je kratkotrajno štrajkovao u Diznilendu u Parizu tokom 1998-e godine. Dakle, Miki je štrajkovao, a ne tip ispod kostima.

– Prve reči koje je Miki ikada izgovorio su bile „Hot dog!“ u crtaću iz maja 1929-e.

Trenutak u crtaću "Karnival Kid" u kome Miki po prvi put progovara
Trenutak u crtaću „Karnival Kid“ u kome Miki po prvi put progovara

– Miki Maus je bio zabranjen u Rumuniji tokom tridesetih jer je tadašnja vlada ove zemlje verovala da će miš koji govori da uplaši decu. Sedamdeset i pet godina kasnije, u Rumuniji je osnovan Romanian Disney Channel koji je otkupio frekvenciju nekadašnjih kanala Jetix i Fox Kids.

– Najčeće Mikijeve uzrečice su „Oh, boy!“, „Gosh!“, „That sure is swell.“ i „Awww, gee!“

– Miki Maus i Duško Dugouško su se samo jednom pojavili u istoj sceni koja je trajala manje od pola minuta. To se desilo u filmu „Ko je smestio Zeki Rodžeru“ iz 1988-e. Za snimanje i produciranje ove scene angažovan je jedan od najcenjenijih režisera današnjice Stiven Spilberg. Uslov koji je kompanija „Warner Bros“ dala tom prilikom je bio da Duško bude sa suprotne strane ekrana od Mikija. „Dizni“ najpre nije imao uslova, ali kada je čuo za uslov konkurencije, tražio je da se Miki prvi pojavi, a da Duško prvi nestane. Svi uslovi su i bili ispunjeni. Naravno – i oni novčani.

– Tokom iskrcavanja u Normandiji, za vreme Drugog svetskog rata, saveznički oficiri su za komuniciranje koristili šifru „Miki Maus“. Bilo je to čuvenog Dana D, 1944. godine.

– Miki Maus je bio prvi crtani lik koji je imao četiri prsta, a ova praksa je najstavljena do današnjih dana. Dva su razloga za to. Prvo, Volt Dizni je mislio da će miš sa pet prstiju da liči na miša koji „drži svežanj banana“, a drugi razlog je finansijske prirode. U početku nije bilo dovoljno sredstava, a do danas se ta ušteda meri milionima dolara. Da, ušteda na crtanju jednog jedinog prsta.

– Kada su japanski piloti bacili bombu na američku luku Perl Harbur, decembra 1941-e, mnogi stanovnici obližnjih Havaja su bili preplašeni te su redovno nosili gas maske. Kako se deca ne bi plašila rogobatnih maski, koje su im i inače bile velike, Volt Dizni je dao ideju da se one prave u obliku glave Mikija Mausa. Za ovu uslugu Americi, Dizni nije naplatio ni centa iako je bio napadan da je na njima zarađivao. No, koliko je ona bila manje jeziva možda je najbolje da prosudite sami.

Fotografisanje sa početka 1942-e godine
Fotografisanje sa početka 1942-e godine

– Volt Dizni se zapravo veoma plašio miševa. Mikija je predstavio kao simpatično stvorenje kako bi se oslobodio od straha. Njegov lik mu je u tome svakako pomogao, kao verovatno i mnogim generacijama.

– Jedna od čuvenih izjava Volta Diznija povodom njegovog velikog uspeha, a koju je izjavio kada je primio jubilarnog dvadesetog Oskara bila je: „Nadam se da nikada nećemo izgubiti iz vida jednu stvar – sve je ovo počelo samo sa crtežom jednog miša.“

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.