Filmovi&Serije Srbija

„Linija života”, film Darka Bajića, otvara 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs”

Premijerom filma „Linija života”, u režiji Darka Bajića, sutra će u 20 časova u „Kombank dvorani” svečano biti otvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs”.

(Fotografija: Miloš Bajić sa svojim radovima; © Darko Bajić, privatna arhiva)

Publika festivala pogledaće na otvaranju dokumentarac o životu i radu rediteljevog oca, akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period Drugog svetskog rata.

„Linija života” je film o velikom umetniku i profesoru Milošu Bajiću, o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i oforme porodice, i o tome kako je glavni junak svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

Pored autentičnih crteža stvaranih u koncentracionom logoru „Mauthauzen” i slika rađenih u toku karijere Miloša Bajića, u filmu se vide i inserti iz filmova nastalih na super osmomilimetarskoj filmskoj traci koji su snimali slikar i njegov sin Darko, danas profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu i reditelj ovog filma.

(Fotografija: Darko i Miloš Bajić; © Darko Bajić, privatna arhiva)

Miloš Bajić je odveden u zloglasni nacistički logor „Mauthauzen” kao student prve godine Akademije likovnih umetnosti u Beogradu (ALU). Igrom sudbine, doživeo je istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. godine mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na Istočni front. Pošto je odbio da puca u ruske vojnike, zajedno sa zarobljenim Rusima našao se u logoru nadomak grada Mauthauzena, u istom onom logoru u koji je Miloš Bajić dospeo tri decenije kasnije.

Miloš se u logoru našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama, počeo je da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata. U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd, gde je nastavio studije na likovnoj akademiji. Serija crteža „Mauthauzen” ostala je ne samo kao individualno svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

(Fotografija: Miloš Bajić sa svojim radovima; © Darko Bajić, privatna arhiva)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.