Filmovi&Serije Srbija

Ko je bio Panta Draškić? Ima li čast cenu!?

O srpskoj istoriji postoji mnogo zapisa koji su opširnog i bogatog sadržaja. Mnogi od tih zapisa, nakon istraživanja adekvatnih istoričara, pokazali su se kao nedovoljno tačnima ili sa nekompetentnim podacima, odnosno činjenicama. Ono što su ranije generacije učili u školi, današnje uče sa drugačijim sadržajem (naravno, istorija o našim vladarima i događajima za vreme njihove vladavine ostala je (skoro) nepromenjena, ali i bogatija činjenicama i podacima iz novotkrivenih arhivskih dokumenata). Takođe, na ovu temu snimljeno je i mnogo filmova i serija, te u njima možemo otkriti po neku “novinu” (kako onu istinitu, tako i onu fiktivnu).

Nedavno je premijerno prikazan (televizijska premijera – 2. novembra 2015. godine na Radio-televiziji Srbije) novi srpski igrano-dokumentarni film “Panta Draškić – cena časti”, koji se bavi životom i delom prvog ađutanta kralja Aleksandra I. Film je snimljen kao jedan od projekata koji su snimani u sklopu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata (Prvi svetski rat – trajao od 1914. do 1918. godine).

Film “Panta Draškić – cena časti” osvetljava sudbina ovog neobičnog čoveka, koja je posebno aktuelna u vremenima kad je i sam pojam državnosti (a kamoli časti), obesmišljen. Koliko puta su se samo u poslednjih nekoliko godina promenila imena ulica, gradskih trgova, nazivi institucija, a zaboravljali veliki i značajni ljudi. Teško je ispravljati stvari retrogradno, zaborav je postao manir svake vlasti, ali bar ovi, retki pokušaji kao što je i ovaj film, možda mogu da pomognu.

Panta M. Draškić (brigadni general Vojske Kraljevine Jugoslavije)(Fotografija: Panta M. Draškićbrigadni general Vojske Kraljevine Jugoslavije, “Wikimedia”)

Panta M. Draškić (rođen 1881. u Užicu, a umro 1957. godine u Beogradu) bio je pre svega vojnik Kraljevine Srbije, a onda oficir (ovaj čin je stekao zbog iskazane hrabrosti u Balkanskim ratovima). Upravo to ga je i preporučilo za službu u dvoru, prema čemu je imao otpor. Ipak, prihvatio je svoj zadatak časno, jer na vojniku je da služi. Nosio je na svojim rukama kralja Aleksandra I prilikom povlačenja iz Srbije kroz albanske močvare, o čemu je pisao u svojim memoarima. Ti memoari su i poslužili kao osnov pisanja scenarija ovog filma, a dodatnu snagu filma, dali su i autentični dokumentarni materijali dobijeni od porodice Draškić – Pantine fotografije, odlikovanja, spisi… te otud odluka da se ovaj igrani film, obogati i pravim dokumentarnim materijalom. Kao crnorukac, Panta M. Draškić biva nakon Solunskog procesa 1917. godine premešten u drugu službu, odnosno vraćen svojoj vojsci. Bio je teško ranjen u bitkama, a deo kosti njegove lobanje Aleksandar I Karađorđević nosio je sa sobom kao amajliju sve do svoje smrti. Panta je nadživeo kralja Aleksandra I, kao što je i preživeo hapšenje od strane komunističkih vlasti 1946. godine, odnosno osudu, jer čast nikad nije imala cenu!

Uloge: Lazar Ristovski (stariji Panta), Đorđe Marković (mladi Panta), Bojan Žirović, Danica Ristovski, Danijel Korša, Igor Đorđević, Ivan Tomić, Ivan Zablaćanski, Marko Janjić, Marko Rajić, Mateja Popović, Milan Tubić, Milan Vučković, Nebojša Đoršević, Pavle Jerinić, Teodora Živanović, Vladimir Jocović

Režiser: Petar Ristovski.

Scenarista (adaptacija scenarija): Vladimir Đurđević (jedan od naših najtalentovanijih dramskih pisaca današnjice).

Žanr: Biografski, Dokumentarni.

Panta M. Drškić bio je deda srpskog pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja Ljubomira Draškića-“Mucija” (rođen 1937. u Zagrebu, a umro je 2004. godine u Beogradu).

Pogledajte trejer:

 

Film “Panta Draškić – cena časti” premijerno je prikazan na zatvaranju jubilarnih 50. Niških filmskih susreta (28. avgusta 2015. godine), odnosno na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE (9. septembra 2015. godine).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.