Filmovi&Serije Srbija

Grčka u fokusu 26. Palićkog filmskog festivala

Selekcijom „Kinematografija u fokusu” Festival evropskog filma „Palić” već deset godina poklanja posebnu pažnju određenoj nacionalnoj kinematografiji koja je svojom produkcijom zavredila da bude u žiži interesovanja. U sklopu ovogodišnjeg, 26. festivalskog izdanja u fokusu je grčka kinematografija, koja će kroz šest najznačajnijih filmova iz ove regije biti prikazana u „Art” bioskopu „Aleksandar Lifka”.

U nedelju, 21. jula program će otvoriti film „Mirna reka” (grč. „Angelos Frantzis”) u koprodukciji Grčke, Francuske i Letonije koji kroz upečatljive, zamrznute pejzaže Sibira donosi priču o ljubavi, poverenju i veri koja se bori sa sumnjom.

 

Sledeće festivalske večeri, u ponedeljak, 22. jula biće prikazan film „Čovek delfin” (grč. „Lefteris Charitos”) koji nas uvlači u svet Žaka Majola prikazujući njegovo očaravajuće iskustvo ronjenja koje je poslužilo kao inspiracija za film „Veliko plavetnilo“ Luka Besona.

U utorak, 23. jula održaće se projekcija filma „Porodični posao” (grč. „Angeliki Aristomenopoulou”) koji predstavlja intiman portret vodeće muzičarske porodice u Grčkoj, na raskrsnici između Krita i Melburna.

Film „Ruzmarin” (grč. „Adonis Floridis”) o istrošenom piscu sapunica kome fokus na disfunkcionalne komšije donosi više od inspiracije biće prikazan u sredu, 24. jula.

U četvrtak, 25. jula na programu je film „Zaposlena” (grč. „Nikos Labôt”) koji prati priču Panagiote koja se zapošljava kao čistačica da bi izdržavala porodicu, a što joj donosi oslobađanje od kućne monotonije i poštovanje svoje porodice, koje pre nije imala.

Selekciju zatvara film „Vitez” (grč. „Athina Rachel Tsangari”) o šestorici prijatelja koji na iznajmljenoj luksuznoj jahti odlaze na pecaroško krstarenje Egejskim morem što predstavlja savršeno okruženje za nemilosrdne muške borbe dominacije.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje  biće održano od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

(Fotografije: © Palićki filmski festival)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.