Filmovi&Serije Srbija

Francuski kandidat za „Oskara” – film „Sećanje na bol – Margerit Dira” uskoro u bioskopima

Francuski kandidat za „Oskara” – film reditelja Emanuela Finkijea „Sećanje na bol – Margerit Dira” premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci večras od 20 časova i 30 minuta. Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film, počev od četvrtka, u svojim omiljenim bioskopima.

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol” ove čuvene spisateljice. U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

„Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film!” – The New Yorker

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo, jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji.

„U svojoj suštini, Sećanje na bol govori o ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno”, napisao je čuveni kritičar Rodžer Ibert.

(Fotografije: © FAME Solutions)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Medijski sponzori smo

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Hvala što nas pratite!