Filmovi&Serije Srbija

Filmski festival „LIFFE” 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije „LIFFE” biće održano od 25. do 29. septembra 2020. na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se u posebnom programu na onlajn platformi podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja. U sklopu ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove sa onlajn platforme Moj OFF, koje ne smete propustiti u toku ovogodišnjeg izdanja.

Takmičarski program

„Koncentriši se, baba”

Pjer Žalica/Bosna i Hercegovina

Uloge: Mira Banjac, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu, nedaleko od centra grada, u kojoj baba Marija umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ona ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata kada će umreti. Tako bar kaže Marijin doktor Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama mora se okupiti i pripremiti za ono što sledi.

Ponedeljak, 28. septembar 2020. u 21 čas

Selekcija Pobednici

„Rekvijem za Gospođu J”

Režija: Bojan Vuletić

Uloge: Mirjana Karanović, Danica Nedeljković, Jovana Gavrilović, Mira Banjac, Srđan „Žika” Todorović

Ovo je priča o skromnoj sredovečnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za pet dana, Gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove, kako bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu. Ali da bi sve to započela, potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano, jer živeti u tranziciji je komplikovano, a umreti još komplikovanije.

Utorak, 29. septembar 2020. u 19 časova

Nezavisni film

„Ideš? Idem!”

Ljubo Zdjelarević/Hrvatska

Uloge: Bogdan Ilić – „Baka Prase”, Veronika Rosandić, Kaja Kočevar, Vid Juračić, Fran Lauš, Nenad Krstić, Nika Ilčić, Amel Družanović, Mert Efe, Zijad Gračić

Kako bi izlečila slomljeno srce nakon raskida sa Franom, te iz inata ipak otišla na njihov planirani put u Istanbul, Veronika pristaje da se priključi avanturi na poziv prijateljice Kaje: njen prijatelj iz detinjstva Vid voziće ih od Zagreba do Istanbula. Vid krade dedin stari kombi „Jaku“ kako bi se zainatio ocu koji očekuje da se ponaša kao zreo mladi čovek, te s Veronikom i Kajom kreće na roadtrip preko Srbije i Bugarske do Turske. Putovanju se priključuje gejmer Baka Prase koji u ovom trojcu vidi svoju priliku da napokon stigne do Istanbula s ciljem da svog virtuelnog neprijatelja, turskog gejmera Mert Efea, kojeg već duže vreme nema onlajn, konačno izazove na revanš u igri SCUM. Baka Prase sa sobom vodi i Tonija, njegovu totalnu suprotnost: smirenog, povučenog i tihog momka, takođe gejmera.

Petak, 25. septembar u 23.00

Više informacija o programu možete naći na FB stranici festivala: https://www.facebook.com/LIFFELeskovac/

(Fotografije: ©„LIFFE”, 2020)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.