Filmovi&Serije Srbija

Film o slavnoj kantautorki „Ejmi“

Dokumentarni film o jednoj od najboljih kantautorki (pevačica, kompozitor, tekstopisac) na svetu, Ejmi Vajnhaus (eng. Amy Jade Winehouse) stigao je i u domaće bioskope.

Film „Ejmi“ (eng. „Amy“) je priča o profesionalnom početku, životu, usponima i padovima ove sjajne umetnice. Sadrži do sada neviđene arhivske snimke (sačuvani stari snimci) i govori o tragičnoj priči ispričanoj njenim rečima. Ejmi Vajnhaus je umrla u 27. godini života, 27. jula 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talenat koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pesme i pevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njenom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog (svetskog) uspeha i nestandardnog (netipičan) načina života pod lupom medija potpuno emotivno raspala. Ovaj film je najuspešniji dokumentarac svih vremena (u Ujedinjenom Kraljevstvu).

Režiser: Asif Kapadija.

Žanr: Dokumentarac, Biografija.

Trajanje filma: 2 sata i 7 minuta.

Asif Kapadija (eng. Asif Kapadia) je britanski filmski reditelj, indijskog porekla. Za svoje filmove osvojo je mnoge značajne nagrade, među kojima su: Druga nagrada „Cinefondation“ – za kratki film na Filmskom festivalu u Kanu (1998), „BAFTA nagrada“ – za najbolju montažu (2003), „BAFTA“ nagrade – za najbolji britanski film (2003), odnosno najbolji dokumentarni film (2010), Nagrada „World Cinema – Documentary“ na „Sundance“ filmskom festivalu (2011)

Takođe, 30. oktobra 2015. godine izdat je i CD sa pesmama iz ovog filma –  (srp: „Ejmi: Originalni zvučni zapisi“). Kompozitor je Antonio Pinto (por. Antônio Alves Pinto).

"Amy: The Original Soundtrack" (2015)(Fotografija: Album „Ejmi: Originalni zvučni zapisi“, 2015, Independent)

Ejmi Vajnhaus (rođena 1983. u Sautgejtu (London), a umrla 2011. godine u Londonu) je bila engleska kantautorka poznata po svom izražajnom kontraalt (najdublji ženski glas) vokalu i probranoj mešavini muzičkih žanrova koje je koristila u svojim pesmama, uključujući ritam i bluz (eng. Rhythm and bluesR’N’B), soul i džez (eng. Soul jazz).

Ejmi Vajnhaus(Fotografija: Ejmi Vajnhaus, Left Magazine)

 

Ejmi Vajnhaus su pripisivane zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike, i za preporod britanske muzičke scene. Njen specifičan stil učinio ju je muzom (miljenica) modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda (nem. Karl Otto Lagerfeld). Problemi sa zavisnošću od narkotika i zloupotrebom alkohola, kao i njena sklonost samouništenju bile su redovne teme tabloida (novine, „žuta štampa“) od 2007. godine, pa do njene smrti, te je proglašena kontroverznom (sporan, problematičan) ličnošću. Ejmi je osvojila mnoge nagrade, među kojima su: Nagrada „Gremi“ (eng. „Grammy“, 2008. godine za album „Back to Black“ (srp. „Vraćam se u tamu“) – od nominacija u šest kategorija osvojila je nagrade u pet kategorija – Najbolji mladi umetnik (eng. Best New Artist), Pesma godine (eng. Song of the Year, za pesmu „Rehab“ (srp. „Oporavak“)), Najbolji ženski izvođač (eng. Best Female Pop Vocal Performance), Album godine (eng. Best Pop Vocal Album), Snimak godine (eng. Record of the Year), čime je postala prva britanksa pevačica kojoj je to uspelo), „BRIT“ nagrada za najbolju britansku pevačicu…

Pogledajte spot pesme „Rehab“:

Svoj poslednji koncert održala je u Beogradu, 18. juna 2011. godine, koji je proglašen jednim od najgorih koncerata u istoriji muzike (bila je u vidno alkoholisanom stanju, te je jedva uspevala da peva).

Pogledajte video snimak sa Ejminog koncerta u Beogradu (2011. godine):

Poslovne projekte vezane za lik i delo Ejmi Vajnhaus, nakon njene smrti, preuzeo je njen otac Mičel „Mič“ Vajnhaus (eng. Mitchell Winehouse), po struci (profesija) taksista.

Mić Vajnhaus i spomenik Ejmi Vajnhaus (Kamdejn Taun, London, 2014)(Mič Vajnhaus i spomenik Ejmi Vajnhaus, Kamden Taun (eng. Camden Town), London, 2014, Forbes)

Film „Ejmi“ premijerno je prikazan na ekskluzivnoj projekciji ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, gde je dobio odlične kritike, a premijeru u Srbiji imao je 5. novembra 2015. godine. Ako želite da pogledate ovaj film, karte možete kupiti na biletarnici „Cineplexx“ bioskopa.

Pogledajte trejler:

Nakon ovog filma u planu je snimanje i igranog filma o Ejmi.

(Fotografija: Film „Ejmi“, 2015, Rotten Tomatoes)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.