Filmovi&Serije Srbija

Film „Delirijum tremens” otvara 54. „Filmske susrete” u Nišu

„Delirijum tremens”, novi film čuvenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića, snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), otvoriće 54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” u Nišu, koji će ove godine biti održan od 24. do 30. avgusta.

„Verujem da ne postoji bolji izbor od filma ’Delirijum tremens’ za otvaranje ’Filmskih susreta’ u Nišu. Goran Marković, dete velikih glumaca – Olivere i Radeta Markovića, kojima smo simbolično posvetili film ’Turneja’, iz svoje velike ljubavi prema glumcima i okruženju u kojem je proveo ceo svoj i profesionalni i privatni vek, kreirao je potresnu priču i odu našoj umetnosti, u kojoj se, srećom, prepoznaju i ljudi sa druge (nepostojeće) strane ’rampe’ – publika”, rekao je glumac Tihomir Stanić.

On glumi Dagija, čuvenog glumca, koji, preopterećen velikim brojem predstava i snimanja, spas traži u alkoholu, ali upada u takozvano alkoholno ludilo – delirijum tremens i završava u bolnici. U toj sobi će se izdešavati niz komičnih situacija koje će publiku nasmejati do suza. Ova tragikomična priča odvešće nas do psihodrame, uz pomoć koje će naši likovi pokušati da dopru do skrivenih pokretača svojih sudbina.

Stanić je već dobio Nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu na ovogodišnjem „FEST-u”, Nagradu „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu na „SOFEST-u”, kao i Nagradu za najboljeg glumca na nedavno završenom „Green Montenegro International Film Fest-u” na Žabljaku.

Film je snimljen u produkciji RTS-a, po želji doajena našeg glumišta Predraga „Pece” Ejdusa, koji je, nažalost, dočekao samo početak snimanja. Scenario za predstavu i film je takođe napisao Goran Marković, inspirisan upravo Pecinom sudbinom, a okružen glumcima od svog rođenja, znatiželjan da otkrije šta pokreće one čiji je život, gluma bez obzira na posledice koje ta predanost (ili čak zavisnost) nosi.

U filmu ćemo, pored Tihomira Stanića, gledati i mnogo drugih velikana našeg glumišta: Anitu Mančić, Goricu Popović, Dragana Petrovića – „Peleta”, Nadu Šargin, Miodraga „Mikija” Krstovića, Igora Đorđevića, Beredu Rešita, Milicu Zarić, Svetozara Cvetkovića, Mašu Dakić, Gorana Daničića, Srđana Timarova

Po tradiciji, na otvaranju niških Filmskih susreta biće uručena Nagrada „Pavle Vuisić” – za životno delo, to jest za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima za 2019. godinu. Nagrada će biti dodeljena Gorici Popović, koja u filmu „Delirijum tremens” tumači ulogu Bebe.

Film će se od 29. avgusta 2019. naći na redovnom repertoaru bioskopa širom zemlje i regiona, a u distribuciji „FAME Solutions-a”.

(Fotografije: Film „Delirijum tremens”, 2019; © FAME Solutions)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.