Filmovi&Serije Srbija

Emir Kusturica među velikanima 26. Palićkog filmskog festivala

Selekcija „Velikani evropske kinematografije” od ove godine predstavlja sastavni deo programa Festivala evropskog filma „Palić” i obuhvata filmska ostvarenja autora koji su svojim stvaralaštvom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Program će biti održan u bioskopu „Eurocinema”, gde će tom prilikom biti prikazani filmovi „Juče” reditelja Denija Bojla, „Po Božjoj volji” Fransoa Ozona, „Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice, „Slava i bol” Pedra Almodovara i film Kena Louča „Žao nam je što smo vas propustili”.

Program će otvoriti film „Juče” (engl. „Yesterday”), Oskarom nagrađenog britanskog reditelja Denija Bojla, u nedelju, 21. jula u 19 sati. Film prati muzičara koji se bori da uspe, ali se budi u alternativnom univerzumu i shvata da je jedina osoba na planeti Zemlji koja zna za Bitlse, jer za ostale oni nikad nisu ni postojali.

Naredne festivalske večeri, u ponedeljak, 22. jula od 19 časova publika će moći da uživa u francusko-belgijskoj koprodukciji „Po Božjoj volji” (franc. „Grâce à Dieu”) reditelja Fransoa Ozona, koji je za ovo ostvarenje osvojio Srebrnog medveda na ovogodišnjem „Berlinalu”. Film prati priču tri čoveka, prijatelja iz detinjstva koji se sreću i propituju svoja lična iskustva porodičnog i profesionalnog života u dvoje.

Film „Pepe, jedan uzvišeni život” (šp. „El Pepe, una vida suprema”) Emira Kusturice o poslednjem predsedniku Urugvaja biće prikazan u utorak, 23. jula od 19 sati. U pitanju je filmska priča koja predstavlja proučavanje života, vremena i zaostavštine poslednjeg urugvajskog predsednika Hosea Pepea Muhike.

U sredu, 24. jula od 19 časova biće održana projekcija najnovijeg filma španskog reditelja Pedra Almodovara „Slava i bol” (šp. „Dolor y gloria”), dok će film čuvenog britanskog reditelja Ken Louča „Žao nam je što smo vas propustili” (engl. „Sorry We Missed You”) biti prikazan naredne programske večeri, u četvrtak, 25. jula od 19 sati.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma „Palić” biće održano od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta „Subotica”. U toku predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

(Fotografije: © FEF Palic)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.