Filmovi&Serije Srbija

„Delirijum tremens” svečano otvorio 54. „Filmske susrete” u Nišu

„Delirijum tremens”, novi film čuvenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića, sinoć je svečano otvorio 54. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti” u Nišu. Film je snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a posvećen je doajenu našeg glumišta Predragu „Peci” Ejdusu.

(Fotografije: Otvaranje 54. „Filmskih susreta” u Nišu, 2019; © „Blic”, Ivana Anđelković)

Predsednica tročlanog žirija, glumica Nela Mihailović, uz Gorana Radakovića i Tamaru Aleksić, doneće odluku o osam glumačkih nagrada za uloge u ukupno 12 filmova, koliko će biti prikazano u takmičarskom programu u toku festivala. Nela Mihailović pozdravila je publiku tradicionalnim pozdravom: „Kolege glumci – tvrđava je naša!” i nazvala je pravim čuvarem ovog divnog festivala. Nakon ovog pozdrava svi glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom „Tikom” Stanićem i glumačkom ekipom filma „Delirijum tremens” – u pratnji Milice Zarić, Berede Rešita, Srđana Timarova, Maše Dakić, Filipa Čolovića i ostalih glumaca gostiju Festivala.

(Fotografije: Film „Delirijum tremens”, 2019; © FAME Solutions)

Predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) Vladan Živković uručio je glumici Gorici Popović plaketu „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domećem filmu. Našu slavnu glumicu publika je pozdravila ovacijama praćenim aplauzom kolega na sceni. Prilikom uručenja plakete je izjavila:

„Nekoliko puta sam sa radošću izlazila na ovu scenu, počev od svog prvog filma ’Miris poljskog cveća’. Sa zadovoljstvom sam dolazila svaki put, godine su došle i rodne, i sušne, i sumorne, i blistave, ali su i prošle. Ovo je kruna jednog opusa, neću da kažem karijere – kruna glumačkih radova, pogotovu što je dodeljuju kolege u Nišu. Hvala vam na vernosti, ljubavi i poštovanju! Ne stavljam tačku, već zarez i idemo dalje!”

Takođe, Gorica je ispričala publici anegdotu sa snimanja filma sa Pajom Vuisićem „Halo taksi”, u kojem je glumila taksistkinju, iako još nije vozila, i poručila mu: „Pajo, naučila sam i da vozim i još što-šta oko glume!”

Praćeno vatrometom, Popovićeva je proglasila 54. „Filmske susrete” u Nišu otvorenim, dok su glumci sa scene tradicionalno bacili po jednu ružu publici, te je zatim filmski program festivala započeo projekcijom filma Gorana Markovića „Delirijum tremens” u prepunoj Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

(Fotografije: Film „Delirijum tremens”, 2019; © FAME Solutions)

U „Delirijum tremensu”, pored Gorice Popović i Tihomira Stanića, igra i mnogo drugih velikana našeg glumišta: Anita Mančić, Dragan Petrović – „Pele”, Nada Šargin, Miodrag „Miki” Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić, Srđan Timarova… Film je snimljen u produkciji RTS-a, a naći će se na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske od 29. avgusta 2019, u distribuciji „FAME Solutions-a”.

Pedeset četvrti „Filmski susreti” u Nišu počeli su sinoć i trajaće do 30. avgusta 2019. godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.