Filmovi&Serije Srbija

Da li ste primetili simboliku pomorandži u kultnoj trilogiji „Kum“?

Novogodišnji praznici, tradicionalno, nijedne godine ne mogu da prođu bez nekoliko filmskih serijala – „Lude godine“, „Hajde da se volimo“, „Sam u kući“… Već nekoliko godina pridružio im se i serijal „Kum“, najpre dve godine emitovan na RTS-u, a potom i na komercijalnim televizijama. Ove godine sva tri dela je prikazao B92. To je bila prilika da se mafija opet pogleda iz drugog ugla, da se diskutuje koji je od prva dva dela bolji (jer je jako malo onih koji treći uopšte porede sa njima), ali i da se na društvenim mrežama opet šeruju citati Majkla i Vita Korleonea. Ipak, neke stvari u vezi sa ovim filmom i nakon četrdeset i tri godine od prvog dela nisu poznate široj javnosti. Jedna od njih je svakako i simbolika pomorandži. Da li ste je primetili?

Pomorandže se često primećuju u filmu "Kum"
Pomorandže se često primećuju u filmu „Kum“

Filmski kritičari i ljubitelji „Kuma“ često govore o značaju i sibolici pomorandži u sva tri dela filma. Prema mišljenju mnogih od njih, pojava pomorandže u filmu ukazuje na dolazeću scenu smrti. Na primer, u prvom filmu, Don Vito Korleone ih kupuje kada je napadnut. Zatim, pomorandže se nalaze na stolu na sastanku mafijaških bosova, a posebno ispred onih koji će biti ubijeni u nastavku filma. Na kraju krajeva, i sam Don Korleone umire dok se igra sa svojom unukom i jede pomorandže. Dalje, u drugom delu, Majkl Korleone prima pomorandžu od saradnika grupe koja je pokušala da ga ubije, a kasnije u filmu se vidi da jede pomorandžu dok naređuje pohod na svoje neprijatelje. Na kraju trilogije, Majkl je umro dok je jeo upravo pomorandžu na Siciliji.

Don Vito Korleone neposredno pred smrt
Don Vito Korleone neposredno pred smrt

Sa druge strane u intervjuu magazinu „Time“, Harlen Lebo, filmski kritičar, govori da je razlog za njihovo prisustvo više praktične prirode. „Znali smo da ovaj film neće biti o jarkim bojama, a pomorandže su mogle da naprave lep kontrast.“

Prosudite sami.

Pretpostavlja se da je broj ovakvih scena veliki i da prelazi čak i cifru od trideset situacija.

 

 

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.