Filmovi&Serije

Da li glumci u toku snimanja filma zaista upotrebljavaju narkotike!?

Kada pomislite na filmove, pogotovo akcione, u kojima uvek postoje narko klanovi, gde je obilje droge ili, pak, one scene u kojima bogataši konzumiraju svoj omiljeni „antidepresiv“, uvek se zapitate šta to glumci konzumiraju kao drogu i kako to izgleda pre montiranja u studiju.

Odgovore na ova i još neka pitanja dali su holivudski rekviziteri. Naime, sve zavisi od scenarija i scena. Ako je potrebno da se kokain pojavi samo na ekranu, bez ušmrkivanja, glumci koriste kukuruzno brašno pomešano sa puderom u prahu. U slučaju da je scenarijom predviđeno ušmrkivanje kokaina, onda se koristi laktoza ili vitamin B u prahu.

Kod scena u kojima se prikazuje ceo postupak ušmrkivanja glumac dobija slamku obloženu vazelinom, kako prah ne bi dospeo do nozdrva. Sličan postupak je kod scena sa izlaganjem heroina. Ako scena nalaže prikazivanje zagrevanja heroina, onda se koristi šečer, soda bikarbona, želatin ili mesna supa. Kada glumac dobije zadatak da ušprica heroin, on dobija špric sa iglom koja vraća tečnost.

Kod onih scena u kojima se kao narkotik koristi džoint, umesto marihuane stavlja se origano. Međutim, stvar koja otežava zadatak celoj filmskoj ekipi je želja pojedinih glumaca da u džointu bude prava marihuana.

Na ove načine stvara se iluzija kod gledalaca i scene postaju verodostojnije – kao da se glumci zaista drogiraju.

Pogledajte video (scena iz filma „Vuk sa Vol Strita“ (eng. The Wolf of Wall Street), 2013):

(Izvor: Alo)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.