Filmovi&Serije Crna Gora Srbija

„CIRCLE Women Doc Accelerator”: srpska rediteljka i producentkinja Anđelka Vujinović odabrana za program usavršavanja filmskih autorki

„CIRCLE Women Doc Accelerator”, program namenjen rediteljkama i producentkinjama dokumentarnog filma koje razvijaju projekat međunarodnog potencijala, ove godine će podržati projekat rediteljke Anđelke Vujinović iz Srbije. U sklopu ovog programa, koji stavlja fokus na dokumentaristkinje iz južne i istočne Evrope, podržano je ukupno 11 filmskih autorki sa projektima u razvoju, i to iz; Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Poljske, Ukrajine, Španije, Srbije i sa Malte.

(Fotografija: Program „CIRCLE Women Doc Accelerator” – učesnice rade sa italijanskom filmskom producentkinjom Paulom Vakaro, 2018; © CIRCLE)

„CIRCLE Women Doc Accelerator” je prvi program ove vrste u Evropi i jedan od prvih u svetu koji se javio iz potrebe da osnaži žene u dokumentarnom filmu, te podigne njihove profesionalne kapacitete, samosvest i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionisati i po završetku ovih modula, gde će se učesnice međusobno konsultovati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Srpska rediteljka i producentkinja Anđelka Vujinović će razvijati projekat filma „Četiri priče za laku noć”, koji se bavi osmatranjem života u najvećim srpskom staračkom domu i propituje značenje starosti i njene tabue. To je priča o mestu, izolovano od buke velegrada, na koje dolazite sa kartom u jednom smeru. U gradu u malom, sa svojim doktorima, sveštenicima, prodavnicom, poštom, bioskopom, frizerom, malim zoološkim vrtom i biljkama, preko 1.000 starih ljudi se budi i jede zajedno, sastaje se u velikom parku, ide na projekcije filmova, seanse joge, čitanja poezije, nastupe hora… „Četiri priče za laku noć” prati godinu dana u staračkom domu u toku kojih se menjaju godišnja doba, a mi upoznajemo različite karaktere, njihove priče i način na koji se menjaju dok žive svoje poslednje trenutke.

Program se odvija u tri modula, od kojih je prvi u Podgorici i posvećen je analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Drugi modul je u Novom Sadu – od 28. avgusta do 2. septembra 2019, posvećen strateškom planiranju i marketingu, dok je treći u Lajpcigu – od 27. oktobra do 1. novembra 2019, namenjen umrežavanju sa međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima.

Eksperti će u toku nekoliko dana raditi sa rediteljkama/producentkinjama, a sam program će učesnicama omogućiti detaljnu analizu svojih projekata i staviti poseban akcenat na nove pristupe pripovedanju priče, finansiranju i angažovanju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Program „CIRCLE Women Doc Accelerator” organizuju producentska kuća „Wake Up Films” iz Novog Sada u saradnji sa „Underhill Fest” iz Podgorice, „DOK Leipzig” festivalom i Evropskom ženskom audio-vizualnom mrežom („EWA”), uz podršku Filmskog centra Crne Gore (FCCG), Filmskog centra Srbije (FCS), Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije „Petrović Njegoš”.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.