Filmovi&Serije Srbija

Činjenice o serijalu „Sam u kući“ koje možda niste znali!

Novogodišnji praznici u Srbiji ne mogu da prođu bez filmova o Her Žiki i Milanu Todoroviću, kao i filmova sa Lepom Brenom. Do pre desetak godina su se redovno prikazivali i specijali „Mućki“ i to u novogodišnjoj noći, a nije izostajala ni priča o Kevinu, dečaku koji ostaje sam u kući. Ovi poslednji filmovi se prikazuju i dalje tokom praznika, samo u malo nepopularnijem terminu. Ove godine će biti prikazani na više kablovskih kanala, u više termina. Najavljeno je da će već prvog dana naredne godine biti puštan i u okviru programa „Pink movies“.

Ipak, koliko god puta gledali filmove iz ovog serijala, neke detalje možda i nismo znali.

Mekoli Kalkin kao Kevin u filmu "Sam u kući"
Mekoli Kalkin kao Kevin u filmu „Sam u kući“

Iako se često prikazuju samo prva dva, iskreno, znatno kvalitetnija dela ovog serijala, on zapravo ima čak pet delova. U poslednja tri uopšte ne igra Mekoli Kalkin, a radnja je poprilično pojednostavljena, čak i uprošćena u nekim momentima. Četvrti (2002) i peti deo (2012) su snimljeni kao TV filmovi, dok se trreći (1997) našao i u bioskopima, ali sa jako malim uspehom. Ocena bilo koga od njih na portalu IMDb je više nego duplo niža od ocene bilo kog od prva dva dela, u kojima igra Kalkin.

Tokom snimanja prvog dela (1990) glumac Džo Peši, koji je igrao Harija, namerno je izbegavao i mrzovoljno gledao Kalkina kako bi dečak pomislio da je zaista zao.

U originalnom scenariju, ujak Frenk je bio organizator banditima koji su pljačkali Kevinovu kuću. Ipak, od ideje se tokom snimanja odustalo.

Prvi deo je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao komedija koja je do tada najviše zaradila. Bilo je to neverovatnih 533.000.000 američkih dolara.

1

Film koji Kevin gleda na kaseti, takođe u prvom delu, uopšte ne postoji. Snimljen je isključivo za potrebe filma „Sam u kući“, premda je inspiracija nađena u delu „Anđeli prljavih lica“ iz 1938-e godine.

Tokom snimanja scene u kojoj Hari pokušava da odgrize Kevinov prst, glumac Džo Peši je zaista ugrizao Kalikna kako bi scena bila što verodostojnija. Da stvar bude još zanimljivija, Kalkin je uprkos bolu odglumio scenu do kraja. Iz prve.

Rečenicu „You guys give up, or are you thirsty for more?“ je Mekoli Kalkin spontano dodao tokom snimanja. Režiser je bio oduševljen te je ona postala jedna od poznatijih citata iz prvog dela.

3

Kevinovog rođaka Fulera koji piški u krevet je zapravo igrao Mekolijev mlađi brat Kiran.

Džon Kendi, koji je igrao legendarnog Gasa nije ispričao nijednu rečenicu iz scenarija. Improvizovao je sve vreme.

Katrin O’Hara, koja je igrala Kevinovu mamu, rekla je u jednom intervjuu prethodne godine da je Mekoli Kalkin i dalje zove mamom.

Prikazivanje prvog dela na nacionalnoj televiziji Poljske iz 2011-e godine je najgledaniji televizijski program u istoriji te zemlje. Ispred kanala koji je puštao „Sam u kući“ bilo je preko pet miliona ljudi iako je u toj zemlji ovaj film prikazivan redovno i do tada, svakog Božića.

Robert de Niro je odbio ulogu Harija.

Kao i Deni de Vito.

Kevin nikada nije bio u svojoj sobi dok je bio sam u kući.

Scene koje prikazuju policijsku stanicu su snimane u osnovnoj školi.

Za ulogu Kevina u drugom delu (1992), Kalkin je zaradio 4.5 miliona dolara što je rekord i dan danas kada je u pitanju 12-ogodišnje dete.

Četiri kamere su se pokvarile tokom snimanja drugog dela usled velike hladnoće.

Scene na bezenu u Njujorku su zapravo snimljene u Čikagu.

Heri i Marv nikada nisu nazvali Kevina po imenu.

2

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.