Filmovi&Serije Srbija

Bata Stojković, Gidra, Čkalja, Mija Aleksić. . . Kako su legende domaćeg filma izgledale na početku karijere?

Malo koja kinematografija u svetu može da se pohvali toliko dobrim glumcima i generalno toliko dobrim filmovima kao domaća (što podrazumeva i jugoslovensku). A kako su sada već kultni glumci iz naše države izgledali na početku karijera?

DANILO BATA STOJKOVIĆ
Važi za jednog od najcenjenijih srpskih glumaca. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima za koje je scenario pisao Dušan Kovačević – „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Balkanski špijun“, ali će ostati upamćen i kao Sreten u seriji „Grlom u jagode“, Veselin u „Varljivom letu ’68“ i Dobrivoje u „Poslednjem krugu u Monci“. Karijeru je započeo u filmu „Čovek iz hrastove šume“ Miodraga Petrovića u kom je glavnu ulogu igrao Mija Aleksić.

Bata Stojković
Bata Stojković

PAVLE VUISIĆ
Malo je poznato da se pre glume bavio novinarstvom u Radio Beogradu i da je bio student prava. Karijeru počinje u filmu „Čudotvorni mač“. Iako je cenjen kao jedan od najznačajnijih likova srpskog glumišta, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

Pavle Vuisić
Pavle Vuisić

TAŠKO NAČIĆ
Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu „Davitelj protiv davitelja“ (1984) za koju je nagrađivan na više festivala. Igrao je i u kultnim predstavama Ateljea 212 zajedno sa Zoranom Radmilovićem: „Radovan III“ i „Kralj Ibi“. Karijeru je započeo u filmu „Bolje je umeti“ iz 1960-e gde glavnu ulogu igra Pavle Vuisić.

Taško Načić
Taško Načić

ZORAN RADMILOVIĆ
Po očevoj želji upisao je Pravni fakultet u Beogradu i posle dve godine ga napušta. Potom je studirao na Arhitektonskom, a ubrzo upisuje Filološki fakultet. Uporedo je oprobao glumačke mogućnostu u KUD „Ivo Lola Ribar“. Tada odlučuje da napusti studije engleskog jezika i posvećuje se glumi. Prvu ulogu je imao u delu „Krizantema“, a svakako je ostao najpoznatiji kao Radovan III.

Zoran Radmilović
Zoran Radmilović

DRAGOLJUB BOJANIĆ GIDRA
Ostao je svakako najpoznatiji kao Her Žika Pavlović. Iako ga mnogi vezuju za lake komedije osamdesetih, ostvario je i niz veoma zahtevnih uloga, a karijeru je započeo u filmu „Ešalon doktora M“ 1955-e godine.

Dragoljub Bojanić Gidra
Dragoljub Bojanić Gidra

JOSIF TATIĆ
Rođen je u glumačkoj porodici. Njegovi roditelji Branko i Hristina su takođe bili glumci. Mada je odigrao brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, šira publika će ga pamtiti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi „Šovinistička farsa“, Božidara Soldatovića Jataganca u seriji „Bolji život“ i Tanasija Vitorovića u „Grlom u jagode“. Prvi put se pojavio na filmu „Jutro“ 1967. godine.

Josif Tatić
Josif Tatić

RADE MARKOVIĆ
Bio je spiker u prvim filmskim novostima po oslobođenju Beograda. Kao filmski glumac debitovao je 1948. godine ulogama skojevca-ilegalca Miše u filmu „Besmrtna mladost“ Vojislava Nanovića. Bio je supružnik Olivere Marković i otac Gorana Markovića.

Rade Marković
Rade Marković

PETAR KRALJ
Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Mala scena Ateljea 212 danas se, njemu u čast, zove „Scena Petar Kralj“. Karijeru je počeo u filmu „Saša“ 1962-e u kome je glavnu ulogu igrao upravo Rade Marković.

Petar Kralj
Petar Kralj

BORA TODOROVIĆ
Verovatno je najpoznatiji po ulogama u „Vrućem vetru“ i „Balkanskom špijunu“. Mlađi ga pamte i kao „Profesionalca“. Prvo ostvarenje imao je u filmu Bojana Stupice „U mreži“.

Bora Todorović
Bora Todorović

NIKOLA SIMIĆ
Na prethodnoj fotografiji se upravo Nikola nalazi pored Todorovića.  Prvu ulogu igra već kao student u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a filmsku karijeru je započeo 1957. u ostvarenju „Subotom uveče“. Poznat je i po tome što je u sinhronizacijama crtanih filmova pozajmljivao glas Dušku Dugoušku, Mikelanđelu, Sekaču, Megatronu, Blustriku, Gargamelu, Miki Mausu, Šilji…

Nikola Simić
Nikola Simić

VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ
Na filmu je debitovao 1957. u „Tuđoj zemlji“ Jožea Galea. Veliku popularnost je stekao filmom „Ljubav i moda“ za koji je otpevao čuvenu pesmu „Devojko mala“. Osim te pesme, snimio ih je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama. Veliku popularnost je stekao ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji „Pozorište u kući“. 

Vlastimir Đuza Stojiljković
Vlastimir Đuza Stojiljković

MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA
Miodrag Petrović je rođen na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“. U prvoj seriji TV Beograd – „Servisna stanica“ tumačio je jednu od glavnih uloga – kuvara Jordana. Prvi put se pojavio na filmu u „Jezeru“ Radivoja Lole Đukića. A kako je dobio nadimak Čkalja, pogledajte OVDE.

Miodrag Petrović Čkalja
Miodrag Petrović Čkalja

MIJA ALEKSIĆ
Popularnost je stekao u serijama pedesetih i šezdesetih godina – „Veselo veče“ i „Servisna stanica“. Tačku na karijeru stavio je filmom „Tango Argentino“, a sve je zapravo počelo još 1950. godine u 16-ominutnom filmu „Muva“. Interesantno, koliko god film bio kratak, ostaće upamćeno ne samo da je ovo Mijina prva nego i Mijina prva glavna uloga.

Mija Aleksić
Mija Aleksić

 

 

 

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.