Filmovi&Serije Srbija

Bajka o beskućnicima

Sinoć je u prepunoj sali Sava Centra premijerno prikazan novi srpski film „Smrdljiva bajka“.

Koliko je potrebno za sreću? Šta danas ljude čini srećnima!? Novac!? Ne, to oni tako misle! Ljude srećnima čini ljubav svojih bližnjih, njihovo zdravlje, porodične radosti, osmeh deteta, miris proleća, zagrljaj, zimske čarolije… E, to ljude čini srećnima, ali oni tako ne misle!

"Smrdljiva bajka" (2015)(Fotografija: Film „Smrdljiva bajka“, 2015)

Ovo je ljubavna priča o Momi i Emi, dvoje beskućnika. Moma je skitnica i pati od depresije. Ema je skitnica i lečila se od alkoholizma. Moma živi u napuštenim fabričkim pogonima. Ema živi u šahtu. Ema se Momi dopala na prvi pogled. Moma se Emi dopao na drugi pogled. Ema je nekada davno izgubila bebu i počela da pije. Ili je prvo počela da pije, pa izgubila bebu!? Nije više ni važno. Važno je da joj je Moma pomogao da to preboli. Moma i Ema počinju da žive zajedno. Jedno drugom ulepšavaju dane. Dovijaju se u potpunoj nemaštini. Venčavaju se (venčava ih „Kralj klošara“, koji živi na deponiji). Moma i Ema odlaze na medeni mesec i tom prilikom nailaze na ostavljenu bebu pored kontejnera. Nastavljaju život u troje (žive (ne)srećno do kraja svojih života).

Uloge: Žarko Laušević, Jelena Đokić, Petar Božović, Bojan Žirović, Miloš Vlalukin, Nebojša Ljubišić, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ilić, Marko Gvero, Cvijeta Mesić, Jovo Maksić, Veselin Ilić, Danica Todorović, Jelena Gavrilović, Vlada Stević, Bojan Lazarov i beba Nada.

Režiser: Miroslav Momčilović.

Scenariste: Miroslav Momčilović.

Žanr: Melodrama, Komedija.

Trajanje filma: sat i 30 minuta.

Ulogom u filmu „Smrdljiva bajka“ glumac Žarko Laušević vratio se na filmsko platno posle skoro dve decenije odsustva. Budući da je tumačio lik beskućnika, Laušević je morao da „uđe u kožu“ ovih ljudi, te ih sada gleda na drugačiji način, jer kako kaže – „njihov način života dirnuo ga je u srce“.

"Smrdljiva bajka" (2015)(Fotografija: Film „Smrdljiva bajka“, 2015)

Na konferenciji za novinare koja je održana pre premijere ovog filma, jedno od zapažanja novinara bilo je da „Smrdljiva bajka“ podseća na roman Vilijama Kenedija„Korov“ (obrađuje sličnu tematiku – objavljena 1983), na osnovu kojeg je snimljen film „Ironweed“ (srp. „Gvozdeni korov“, 1987), sa Džekom Nikolsonom i Meril Strip u glavnim ulogama. Povodom ovoga, Momčilović je rekao da su Laušević i Đokićeva uverljivi, odnosno da je Žarko bolji od Stripove, a Jelena od Nikolsona, te da nema mesta poređenju.

"Smrdljiva bajka"(Fotografija: Film „Smrdljiva bajka“, 2015)

"Gvozdeni korov" (1987)(Fotografija: Film „Gvozdeni korov“, 1987, „Cineplex“)

Zanimljivo je da se i Momčilović pojavljuje u jednom kadru (najpoznatiji reditelj koji se nakratko pojavljivao u svojim filmovima je legendarni Alfred Hičkok (eng. Alfred Jozef Hitchcock)), u sceni na groblju, gde se sreću glavni junaci, a u čijoj se pozadini vidi spomenik pevača Tome Zdravkovića, što ujedno i predstavlja omaž „najvećem umetniku kog smo imali“ (kako je naveo Momčilović).

Na kraju projekcije „Smrdljive bajke“ publika je gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila ekipu filma.

Pogledajte trejlere:

(Trejler 1, objavljen 11. septembar 2015)

(Trejler 2, objavljen 9. oktobra 2015)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.