Filmovi&Serije Srbija

„Amanet“ u Sava Centru, glavna premijera

U vreme kada kinematografija sve više gubi na značaju, a bioskopske sale ostaju prazne, reditelji su (i pored „pojavljivanja“ sve više „novih“ glumaca) u dilemi da li da počnu sa snimanjem novog filma, kako će on proći kod publike, hoće li dobiti pozitivne kritike, da li će imati dovoljno sredstava iz budžeta…

Ovakva situacija je zapaženija u nerazvijenim zemljama. Međutim, svako ko se iole bori za kulturu i umetnost (u ovom slučaju za „sedmu umetnost) znaće da je u ovakvim zemljama veliki uspeh snimiti i dva filma za godinu dana.

Godina 2015. bila je darovita za srpsku kinematografiju, te su reditelji sa mladim nadama našeg glumišta uspeli da snime čak 14 filmova (neki su snimljeni u saradnji sa Nemačkom, Holandijom, Belgijom, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom i Bugarskom), te su pridobili i publiku i dobre krtike, ali i po koju nagradu. Jedan od „tih“ filmova je i filmAmanet„.

U životu glavnog junaka Todora (vredan i ambiciozan student koji živi skromno s majkom), naizgled slučajno, pojavljuje se Višnja (trudna devojka kojoj očajnički treba nečija pomoć i podrška). Njihov odnos prerasta u ljubav, koja se dodatno zakomplikuje kada Todor odluči da prihvati da uspostavi vezu sa ocem (uspešan biznismen koji ih je davno napustio). Kako se priča približava raspletu, nameću se pitanja ko je zapravo Višnja, i ko su negativci, a ko heroji (ako ih uopšte ima).

Uloge: Ljubomir Bulajić, Milena Živanović, Danica Maksimović, Svetozar Cvetković, Goran Radaković, Marija Vicković, Jelisaveta Orašanin

Režiser: Nemanja Ćipranić (film „Amanet“ je njegovo debitantsko ostvarenje).

Scenarista: Sara Radjković (film „Amanet“ je njeno debitantsko ostvarenje).

Žanr: Drama.

Trajanje filma: 1 sat i 33 minuta.

Pogledajte trejler:

Film je sniman na više lokacija u Beogradu, u periodu od 21. jula do 27. avgusta 2013. godine. U Srbiji premijerno je prikazan 14. avgusta 2015. godina na 39. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a svetsku premijeru imao je 3. septembra 2015. godine na Filmskom festivalu u Montrealu, na kojem je bio nominovan za nagraduZlatni Zenit„.

FilmAmanet“ imaće glavnu premijeru 14. oktobra 2015. godine u 20 časova i 30 minuta, u Sava Centru. Ako želite da pogledate ovaj film, karte možete kupiti na biletarnici Sava Centa. Cena ulaznice je 500 dinara. Od 15. oktobra film će se naći i na bioskopskom repertoaru.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.