Filmovi&Serije Srbija

26. Palićki filmski festival: Nagrada „Aleksandar Lifka” za Miljena Kljakovića Kreku

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca, koju Festival evropskog filma „Palić” tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, jeste naš ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka. Nagradu dobijaju umetnici koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ostavivši neizbrisiv trag.

Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih scenografa van prostora naše zemlje, rekao je da je ova nagrada izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za afirmaciju filmske scenografije koja je nezaobilazna karika u lancu svakog ozbiljnijeg filmskog projekta:

„Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag, i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje”.

Nagrađeni scenograf je jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem „Delikatesna radnja”. U jugoslovenskoj, odnosno srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima: „Specijalno vaspitanje”, „Miris polјskog cveća”, „Sok od šlјiva”, „Dom za vešanje”, „Underground”, „Varljivo leto ’68” i mnogim drugim. Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su: „Zlatna arena” Festivala u Puli, francuska filmska nagrada „Sezar”, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu „Delikatesna radnja”, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo „Emi” – za scenografiju TV filma „Raspućin”.

U obrazloženju žirija stoji da Nagrada „Aleksandar Lifka” odlazi u ruke istinskog velikana kinematografije, majstora kulisa koji je radeći sa velikim rediteljima ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom filmu. Radoslav Zelenović, direktor festivala, istakao je da je veoma zadovoljan izborom ovogodišnjeg dobitnika:

„Miljen Kljaković Kljeka je jedan od najpoznatijih scenografa evropskih prostora, koji je svojevremeno dobio nagradu Cezar za „Delikatesnu radnju“, i biću slobodan da primetim da, ako neko sa ovih prostora bude dobio Oskara, možda će to upravo da bude naš Kreka Kljaković, i zato smo odlučili da on bude naš dobitnik. Čovek koji je radio scenografiju za mnoge poznate filmove od kojih je jedna od njegovih poslednjih velikih scenografija za film iranskog reditelja Madžida Madžidija o Muhamedu, kada je za potrebe filma usred pustinje napravio Meku i Medinu. Kod nas je radio sa Kusturicom, kao i za film „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i mnoge druge filmove, i veoma sam zadovoljan što je Kreka naš ovogodišnji dobitnik. Mi ćemo tim povodom, kako to i priliči, napraviti izbor iz jednog broja filmova koje je on radio, jer je broj oko četrdeset filmova veliki da bismo obuhvatili sve filmove u kojima je Kreka učestvovao kao scenograf”.

Zelenović je dodao da će Kreka biti gost ovogodišnjeg izdanja festivala, što je deo želje festivala, ali i uslov da dobije nagradu:

„Kreka će doći ove godine na festival da primi nagradu kao što su to učinili i svi dosadašnji dobitnici Nagrade ’Aleksandar Lifka’, poput Ken Louča, Ken Rasela, Nikite Mihalkova, Jirži Mencela, Brajana Koksa i drugih. Od domaćih stvaralaca to su Milena Dravić, Bata Živojinović, Ljubiša Samadžić, Žika Mitrović, Srđan Karanović, Goran Marković, Zoran Simjanović i svi ostali dobitnici ove nagrade”.

(Fotografija: Miljen Kljaković Kreka; © Palićki filmski festival)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.