Filmovi&Serije Srbija

20 činjenica o seriji „Mućke“ koje (verovatno) niste znali!

Prva epizoda ove legendarne serije bila je prikazana septembra 1981-e godine. Iako je prošlo mnogo vremena od prvog emitovanja, ona i dalje ne gubi na aktuelnosti, broju fanova, ali i broju repriza širom sveta. U našoj zemlji se smatra za najrepriziraniju stranu seriju. Samo je TV Pink „Mućke“ emitovala sedam puta.

Kultna scena iz epizode "Heroes and Villains", specijala iz decembra 1996-e
Kultna scena iz epizode „Heroes and Villains“, specijala iz decembra 1996-e

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boja i Rodnija da izbegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pesmu napisao je i otpevao Džon Salivan, scenarista „Mućki“. U anketi BBC-ja, ovaj sitkom je proglašen za najbolji svih vremena. Ipak, neke stvari i dalje nisu poznate široj publici.

Dejvid Džejson (Del Boj) je želeo da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda „Who Wants to be a Millionaire“ bude poslednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom. Saliven je pisao scenario za novu seriju „Hot Rod“ u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promenjen scenario – Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

Del Boj i Džambo Mils
Del Boj i Džambo Mils

Trigerovo pravo ime u seriji je Kolin Bol. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Triger, ne Del Boj.

Scene Pekama su snimane u Bristolu jer producenti nisu mogli da garantuju bezbednost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Pekamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

Kenet Mek Donald (Majk iz „Ragine glave“) preminuo je istog dana kog je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

Kasandra je u seriji prikazana kao devojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svetu, glumica Gvinet Strong je dve godine starija od Nikolasa Lindhersta koji je igrao Rodnija.

Inače, za ulogu Kasandre je konkurisala i kasnije veoma popularna Elizabet Harli, ali je odbijena.

Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u poslednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Baster Merifild koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

Triger je u seriji Rodnija zvao Dejv. Dejvid Džejson se kolegi Nikolasu Lindherstu uvek obraćao sa „Nik“.

U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek je kolegama na setovima stalno mešao imena. Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela. Saliven je ovo iz zafrkancije rešio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smešnije nego što se nadao, te je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvek deo „Mućki“.

Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

U kultnoj sceni gde Del Boj pada kroz šank, Triger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Rodžer Lojd Pek je tokom snimanja epizode „Yuppy love“ bio u blizini seta, pa je rešio da svrati i pita Salivena da li mu je potreban. Tada je scenarista došao na ideju da napravi Trigerovu reakciju na pad što je i te kako doprinelo popularnosti ove scene.

Serija je kritikovana od strane nekih feminističkih udruženja kao rasistička jer je Pekam opisivan kao kraj u kome gotovo da nema crnaca iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom delu Londona.

Tokom dvadeset i dve godine snimanja korišćeno je četrnaest različitih vozila Relian Regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boj.

Dejvid Džejson nikada nije želeo da prihvati da su „Mućke“ sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

Del Boj je samo jednom pravilno upotrebio francuski jezik u celoj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila i rekao mu „Bonjour!“ Interesantno, radnja te epizode se odigrava upravo u Francuskoj.

U sceni kada Albert razlupa svoj brod na dokovima, klinac koji mu se smeje je sin glumca Patrika Mareja koji je igrao Mikija Pirsa.

Robi Vilijams se pojavio u „Mućkama“! Naime, u epizodi „Mother Nature’s Son“ dok Bojsi za šankom priča o „Pekamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sedi Robi, tada pevač benda „Take That“. U istom trenutku se u pabu čuje upravo pesma te grupe.

Robi Vilijams u "Mućkama"
Robi Vilijams u „Mućkama“

Umesto u „Zlatnoj groznici“, Dej je prvobitno trebalo da se pojavi u kvizu „Želite li da postanete milioner“, ali do dogovora dve produkcije nije došlo.

Najduže snimana scena je bila ona na dekinom grobu. Naime, Džejson i Lindherst su često plačom prekidali snimanje jer su sećanje na glumca Lenarda Pirsa koji je tumačio njihovog deku doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.

Nakon „Mućki“ su snimljene i dve spinof serije – „Zelena trava doma mog“ iz 2005-e koja prati Bojsija i Marlin kroz 32 epizode, a prilikom njihove selidbe iz Pekama, kao i „Rock & Chips“. Ova serija je prikazivala život u Pekamu šezdesetih, od trenutka rođenja Rodnija Trotera. Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda Džoan, Delova mama, ali i svi ostali likovi koji su se, manje ili više, pominjali u samim „Mućkama“. Nakon samo tri epizode, snimanje je prekinuto zbog smrti Džona Salivena. Nikolas Lindherst, koji je u ovoj seriji igrao Fredija Žabca, izjavio je da prekid ovog snimanja smatra za najtužniji momenat u svojoj karijeri.

Tags

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.