Filmovi&Serije Srbija

12. „LIFFE” – Petar Ristovski: „Uspeli smo da donesemo iskrenu emociju pred publiku”

Drugo veče 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” u četvrtak, 19. septembra 2019, obeležili su filmovi „Poslednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine, „Glumim, jesam” Miroslava Mandića, koji je imao premijeru u sklopu Festivala, „Sam samcat” Bobe Jelčića, kao i film „Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog. U sklopu pratećeg programa predstavljena je monografija našeg proslavljenog glumca Nebojše Glogovca, autorke Tatjane Nježić, dok je izložbeni program obeležila postavka izložbe „Nebojša Glogovac”, koju je priredila Maja Medić.

Govoreći o svom debitanskom filmu, srpskom kandidatu za „Oskara”, koji je prikazan sinoć u sklopu festivalskog programa, reditelj Petar Ristovski rekao je da je i leskovačka publika reagovala emotivno:

„Mislim da je publiku u Leskovcu ova priča dotakla. Publika je prepoznala tu dekonstrukciju mitskih ličnosti za koju smo se mi, kao autori, odlučili. Smatrali smo da je nabolji način da velike junake naše istorije približimo publici tako što ćemo ih prikazati kao ljude od krvi i mesa, sa svojim unutrašnjim previranjima i problemima koje su imali u toku velikog istorijskog događaja. Mislim da smo na taj način uspeli da donesemo tu iskrenu emociju pred publiku, što je, pored svih elemenata filmskog spektakla koje ovo ostvarenje ima, dodatna vrednost koja publiku nije ostavila ravnodušnim”.

Lazar Ristovski, protagonista filma „Kralj Petar I”, osvrnuo se na izazove sa kojima se susretao prilikom tumačenja lika kralja Petra:

„Kad se igra tako značajna istorijska ličnost, posebno tako važna kakva je figura kralja Petra I za Srbiju, neophodno je da se najpre zadovolji ta vizuelna sličnost, jer publika tako mnogo više veruje u celu priču. Na to sve dolazi jedan proces koji ja nazivam hemijskim, a to je vera u sve to što se igra. To je moj lični glumački mehanizam, na kojem ja godinama radim. On je više intuitivan, ali mi pomaže da dodam taj alhemijski materijal da sličnost između mene i uloge bude velika”.

Petar Ristovski je dodao:

„Igrati istorijske ličnosti je teško jer one podsećaju na spomenike koji su mrtvi i ne umeju da govore. Zato smo se Lazar i ja trudili da prodremo u neke najintimnije trenutke koji će tu ličnost, na neki način, oživeti, kako bi je publika što bolje razumela”.

U toku konferencija predstavljena je i TV serija „Grupa”, u režiji Uroša Tomića, u čijem autorskom i glumačkom timu takođe učestvuju Lazar i Petar Ristovski.

Publika će večeras, u petak 20. septembra, u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” (Bioskop LKC-a, 19 časova i 30 minuta), „Ajvar” (Narodno pozorište, 19 časova), „Pijavice” (Bioskop LKC-a, 21 čas i 30 miunta) i „Osmi povjerenik” (Narodno pozorište, 21 čas). Pilot epizoda TV serije „Grupa” biće na programu u Narodnom pozorištu od 17 časova, dok će u Bioskopu LKC-a od 23 časa biti prikazani studentski filmovi iz Crne Gore i Hrvatske.

Kao deo pratećeg programa, u Leskovačkom kulturnom centru (LKC) biće održana promocija knjige „Sjaj crnog” Veljka Radosavljevića, kao i otvaranje izložbe „Živojin Žika Pavlović”, dr Zoje Bojić. U Bioskopu LKC-a će se, u sklopu programa „U krupnom planu”, publici obratiti čuveni srpski glumac Bogdan Diklić.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.