Filmovi&Serije Srbija

12. „LIFFE” – Miloš Biković: „Na ‘LIFFE-u’ sam osetio potrebu publike za kvalitetnim sadržajem”

Proteklo, prvo veče 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” u sredu, 18. septembra 2019, obeležili su filmovi „Balkanska međa” Andreja Volgina i „Ti imaš noć”, čiji je autor Ivan Salatić gost festivala, dok je glumac Miloš Biković, na tribinskom programu „U krupnom planu”, razgovarao sa festivalskom publikom u Bioskopu LKC-a.

Miloš Biković koji je sinoć svečano otvorio 12. „LIFFE” festival na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na utiske povodom festivala:

„U osnovi festivala je ono što je nevidljivo i što se teško može definisati, a to je ta magija živog kontakta, neka iskra koja je neophodna festivalu da bi bio živ, čak i kada govorimo o festivalima koji imaju velike budžete i glamurozne goste. Ako nema te iskre i te strasti, festival je mrtav. Ja sam sinoć osetio tu energiju i potrebu kod publike za kvalitetnim sadržajem, i mislim da je zbog toga ovaj festival tako uspešan. Svakako da iza toga postoji i veliki rad, ali mi je veoma drago što je Leskovac pokazao toliko visok nivo kulture, posebno kada imamo u vidu prethodni period u kojem je Srbija imala jednu dekadenciju i pad kad je u pitanju kultura”.

Miodrag Radonjić, glumac i koproducent filma „Balkanska međa”, koji je sinoć prikazan nakon svečane ceremonije otvaranja, istakao je uspešnost festivala i potrebu da se on razvija i raste iz godine u godinu.

„Meni je ovo druga godina zaredom da sam gost na festivalu LIFFE i drago mi je da vidim da se festival razvija i kreće se u pravcu u kojem će postati jedan od najznačajnijih u regionu uskoro”, zaključio je Radonjić.

Biković i Radonjić govorili su o nastavku filma „Južni vetar“ i istoimene serije čije se prikazivanje očekuje na jesen 2020. Glumci su tom prilikom rekli da im serija dozvoljava više dramaturškog prostora da naprave kvalitativan skok i da će se umesto dosadašnje priče o kriminalu, u TV seriji dotaći i ozbiljne kritike i dijagnoze društva. Među novim glumcima koji će se pojaviti u TV seriji su: Miki Manojlović, Aleksandar Srećković – „Kubura”, Ljubomir Bandović, Ivan Mihajlović, Vuk Kostić, Tamara Krcunović, Mladen Sovilj, Aleksandar Gavranić i drugi.

Publika će večeras, u četvrtak 19. septembra, u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove: „Poslednji Srbin u Hrvatskoj” (Bioskop LKC-a, 19 časova i 30 minuta), „Glumim, jesam” (Narodno pozorište, 19 časova), „Sam samcat” (Bioskop LKC-a, 21 čas i 30 miunta) i „Kralj Petar Prvi” (Narodno pozorište, 21 čas), koji je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu „Oskar”. U programu „Studentski film”, od 23 časa u Bioskopu LKC-a će biti prikazani studentski filmovi iz BiH i Slovenije.

Kao deo pratećeg programa, u Leskovačkom kulturnom centru (LKC) biće održana promocija monografije „Nebojša Glogovac” autorke Tatjane Nježić i otvaranje istoimene izložbe Maje Medić. U Bioskopu LKC-a će se, u sklopu programa „U krupnom planu”, publici obratiti popularni hrvatski glumac Goran Bogdan.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.