Filmovi&Serije Srbija

12. „LIFFE” – Ana Marija Rozi: „‘LIFFE’ je prava rediteljska poslastica”

Treće veče 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” u petak, 20. septembra 2019, obeležili su filmovi „Osmi povjerenik” Ivana Salaja, severnomakedonsko ostvarenje „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Mitevske, „Ajvar” Ane Marije Rozi, kao i film „Pijavice” Dragana Marinkovića. U sklopu pratećeg tribinskog programa „U krupnom planu”, glumac Bogdan Diklić razgovarao je sa festivalskom publikom u Bioskopu LKC-a.

Teona Strugar Mitevska, gošća Festivala, na današnjoj konferenciji za medije govorila je o neočekivanom uspehu njenog filma „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” u vremenu kada je bioskopska publika malobrojnija u odnosu na period pre dvadeset godina:

„Svi moji filmovi su autorski, ali se sa ovim filmom desilo čudo. Ne samo da funkcioniše na festivalima, nego je i film koji ima veoma bogatu bioskopsku distribuciju. Film je prodat na 35 teritorija po celom svetu – od Francuske, do Brazila, Koreje, Kine, Australije i dalje, što je za reditelja jaka stvar. Duboko verujem da autorski film ima svoje mesto u bioskopima što se u poslednjih dvadeset godina izgubilo. Izgubili smo publiku, pa je veliko zadovoljstvo kad moj film, koliko god bio specifičan i artistički, nađe svoju publiku ne samo na Balkanu, nego i van tih prostora”.

Na konferenciji za medije prisustvovala je ekipa iz filma „Pijavice”: reditelj Dragan Marinković, Lazar Ristovski u ulozi glumca i koproducenta, i Boris Gortinski, direktor fotografije.

Dragan Marinković, koji je režirao film na osnovu istoimenog književnog dela Davida Albaharija, istakao je da kinematografija u srpskoj književnosti može naći plodno tlo za snimanje filmova:

„Smatram da je srpska literatura zaista značajna i da tu ima dosta kvalitetnih pisaca. S druge strane, imam utisak da srpski filmovi nisu posvetili dovoljno pažnje toj literaturi, a ja sam jedan od onih koji želi da se bavi time. Milorad Pavić i Svetislav Basara su autori po čijoj sam literaturi radio filmove, i mogu vam reći da je filmska saradnja sa piscima izuzetna iako mnogi ne misle tako”.

Ana Marija Rozi istakla je da je puna sala Narodnog pozorišta u Leskovcu, u kojoj je sinoć prikazan njen debitantski film „Ajvar”, za nju, kao reditelja, velika satisfakcija, a da je festival „LIFFE” „praznik” za reditelje:

„Imali smo sreću da je bila puna sala što je veoma važno za reditelje. To zna svako ko je snimao film. Takođe, publika je toplo reagovala, kao i na ostalim festivalima i to mi je najveća satisfakcija. Što se festivala tiče, iz vizure reditelja mogu reći da, koliko god su nam značajne sve nagrade, toliko nam je i festival režije poseban jer je esnafski usko stručno orjentisan. Domaći festivali širom Srbije, kao što je LIFFE u Leskovcu su dobri jer da nema njih, mi bismo živeli u hermetično-autističnoj zabludi da je film ono što u Beogradu puni bioskope. A nije tako. Mislim da je dobro da filmski autori putuju sa filmom i van Beograda kako bi videli kako im film diše, a LIFFE kao jedini festival režije u Srbiji je prava rediteljska poslastica”.

U sklopu današnjeg prateće programa predstavljena je i nova sezona TV serije „Dug moru”. Istog dana, održana je konferencija reditelja u Foto klubu „Leskovac”, na kojoj su učestvovali brojni reditelji, među kojima su: Ana Marija Rozi, Ines Tanović, Teona Mitevska Strugar, Dragan Marinković, Darko Bajić, Boro Drašković, Vladimir Blaževski, Radoslav Stanišić i Nenad Dizdarević.

Bojan Vuletić, reditelj i saradnik Festivala, istakao je cilj ove konferencije, koja tradicionalno bude organizovana ui Leskovcu svake festivalske godine:

„Teme kojima ćemo se na ovogodišnjoj konferenciji reditelja baviti najpre su o tome koliko je filmski stvaralac slobodan da bira teme kojima će se baviti, odnosno koliko to utiče na njegovu želju i težnju da opstane na tržištu, i bude vidljiv na festivalima kako bi njegov film kao komercijalni proizvod bio bolje plasiran običnim građanima, a ne samo profesionalcima. Takođe, o tome da li filmski fondovi diktiraju određene teme i ko su današnji trend mejkeri. Da li su to filmski autori, producenti, ili kablovski operateri jer smo svedoci da Netflix i društvene mreže sve više utiču na autore i koliko zakon štiti autorska prava. Baveći se ovim temama, čućemo kakva je situacija u regionu, da ta neka iskustva međusobno razmenimo i da na neki način vidimo poziciju reditelja u savremenom filmu, njegovu nezavisnost i značaj koji u budućnosti taj poziv može da ima”.

Publika će večeras, u subotu, 21. septembra 2019, u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Posledice” (Bioskop LKC-a, 19 časova i 30 minuta), „Sin” (Narodno pozorište, 19 časova) i „Šavovi” (Narodno pozorište, 21 čas), dok će van konkurencije biti prikazan „Poslednji YU filmski romantik” (Bioskop LKC-a, 21 ćas i 30 minuta). Pilot epizoda TV serije „Dug moru” biće na programu u Narodnom pozorištu od 17 časova, dok će u Bioskopu LKC-a od 23 ćasa biti prikazani studentski filmovi iz Severne Makedonije i Srbije. Kao deo pratećeg programa, u Leskovačkom kulturnom centru (LKC), biće održana promocija knjige „Rečnik reditelja” autora Bora Draškovića i otvaranje izložbe „Portreti glumaca” Nebojše Jakšića.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.