Zanimljivosti

Fenomen pomračenja meseca vidljiv golim okom

Fenomen potpunog pomračenja Meseca („Supermesec“) i pomračenja Meseca („Krvavi Mesec“) u jednoj noći, koji će biti vidljiv golim okom, dogodiće se u noći između nedelje i ponedeljka. Pomračenje Meseca nastaje kada se on nađe u istoj ravni sa Suncem i Zemljom, tj. kada se Zemlja nalazi između Meseca i Sunca. Tada Mesec postaje veći i sjajniji nego obično, a kada je u pitanju ovaj fenomen, tada se jedini Zemljin prirodni satelit nalazi u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom, tako da ceo biva prekriven senkom Zemlje.

Potpuno pomračenje meseca traje više od sata. Ako vremenski uslovi dozvole, svako ko želi da posmatra ovaj fenomen, moći će to da vidi golim okom, pomoću dvogleda ili teleskopa. Biće vidljiv iz Severne i Južne Amerike, Afrike, zapadne Azije, a najbolji pogled iz Evrope biće u ponedeljak rano izjutra, tačnije između četiri i pet sati.

Mesec ne proizvodi sopstvenu svetlost, već je dobija od Sunca. Posmatrači će primetiti da će Mesec na trenutak netati, jer na njega više ne padaju Sunčevi zraci, a zatim će se ponovo pojaviti, ali ovog puta crvene boje, poznatiji kao „Crveni Mesec„.

Ovaj fenomen dva pomračenja Meseca u toku jedne noći poslednji put je zapažen davne 1982. godine, a nakon 28. septembra 2015. godine, ponovo će biti vidljiv tek 2033. godine – navodi NASA.

(Izvor: National Geographic Srbija/NASA/Svet nauke)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.